Inflatia din Romania, sub media din UE

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 14:16
2027 citiri
Inflatia din Romania, sub media din UE

Rata anuala a inflatiei in luna martie 2012 a ramas neschimbata fata de luna februarie atat in Uniunea Europeana (2,9%), cat si in zona euro (2,7%), conform datelor revizuite publicate de Eurostat.

In luna martie 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,5%), Estonia (4,7%) si Cehia (4,2%). La polul opus se situeaza Suedia (1,1%), Grecia (1,4%) si Bulgaria (1,7%). Romania se situeaza atat sub media din UE, cat si sub media din zona euro, cu o rata anuala a inflatiei de 2,5%.

Comparativ cu luna februarie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 14 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in patru state si a crescut in opt tari.

In schimb, Romania se situeaza in continuare pe primele locuri in UE atunci cand este vorba de cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,6%, o crestere mai mare fiind inregistrata doar de Estonia (4,9%). La polul opus se situeaza Suedia (1,3%) si Irlanda (1,6%).

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat la 2,4% in martie 2012, de la 2,59%, nivel consemnat in luna februarie 2012, inregistrandu-se un nou minim istoric al ultimilor 23 de ani.

In martie, preturile s-au majorat cu 0,42% fata de luna precedenta, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,64%, a produselor nealimentare cu 0,32 procente, dar si in urma cresterii tarifelor la servicii cu 0,20%.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru 2012 de la 3%, la 3,2%.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#inflatie Uniunea Europeana 2012, #inflatie martie 2012 Romania, #rata anuala a inflatiei , #Preturi Romania