Oameni de afaceri: De ce e totul mai scump in Romania? Din cauza drumurilor proaste

Joi, 10 Mai 2018, ora 14:58
3851 citiri
Oameni de afaceri: De ce e totul mai scump in Romania? Din cauza drumurilor proaste
Foto: CC0 Creative Commons

Produsele si serviciile in Romania au preturi mai mari cu 15-20% decat ar trebui din cauza drumurilor proaste, care cresc costurile transportatorilor, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Ion Lixandru, director general Romtrailer si membru al Romanian Business Leaders (RBL), o comunitate a oamenilor de afaceri.

"Este foarte simplu de analizat. Daca, de la Bucuresti la Cluj, as avea o viteza medie de 70 de kilometri la ora, mi-ar trebui 10 masini. In situatia in care am 48 (de kilometri la ora viteza medie - n.r.), inseamna ca am nevoie de 17 masini, adica 17 soferi, 17 investitii in vehicule, 17 motoare consumatoare de combustibil. Toate acestea duc la un pret mai mare de 15-20% pentru produse si servicii. Este vorba de medie, nu de toate produsele", a spus Lixandru.

Totodata, din cauza timpului mai mare petrecut pe drum, produsele sunt de o calitate mai slaba fata de unele similare din tari din vestul Europei, unde sistemul logistic este bine pus la punct.

La randul sau, Decebal Popescu, CEO Cartrans Romania, a aratat, in cadrul aceleiasi conferinte, ca a facut investitii de 20 de milioane de euro in 2017, care au permis reducerea timpului de incarcare a masinilor cu doua ore, insa timpul astfel castigat este pierdut ulterior pe drum din cauza infrastructurii.

"Ce face neamtul cu 10 oameni noi facem cu 15. Si ganditi-va ca sunt si utilajele care consuma, care au nevoie de carburanti, de spatii de parcare, de depozite de logistica. Deci noi stam cu mai multa marfa stocata in camioane si in depozite, ca sa asiguram fluxul normal", a completat Lixandru.

In plus, ei au amintit si obiceiul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de a restrictiona traficul greu pe timpul verii pentru marfurile neperisabile, masura care afecteaza si mai mult durata transportului si costurile operatorilor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#drumuri proaste Romania, #produse scumpe in Romania , #Preturi Romania