Preturile, actualizate dupa modelul UE. Veniturile raman pe loc

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 13:29
1780 citiri
Preturile, actualizate dupa modelul UE. Veniturile raman pe loc

In pofida veniturilor salariale mici, Romania si-a actualizat in timp preturile la utilitati si chiar la alimente cu cele practicate in tarile Uniunii Europene, se arata in "Raportul anual Romania 2012", realizat de Societatea Academica din Romania (SAR).

"Asta in conditiile in care PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat conform standardului puterii de cumparare, reprezenta 40,6% din media zonei euro (in 2010 n.r.).

In conditiile cheltuirii unor sume calculalte in dolari PPP (purchasing power parity - unitate monetara care reflecta puterea de cumparare a acelorasi bunuri si servicii in tarile comparate) de aproximativ 6 ori mai mici pe cap de locuitor decat in tari avansate economic precum Olanda sau Germania, s-a facut permanent rabat la calitatea serviciilor si la acoperirea in profil teritorial cu servicii medicale, populatia rurala beneficiind de infrastructura si personalul medical in mult mai mica masura decat cea urbana', se arata in document.

Potrivit acestuia, consumul de medicamente a crescut de la an la an, ajungand astazi la aproximativ 2,5 miliarde euro din care 75% medicamente prescrise pe reteta, la mai putin de jumatate fata de consumul mediu de medicamente din UE, in conditiile in care pretul medicamentelor este la un nivel comparabil.

"Datorita insuficientei finantari a spitalelor s-a ajuns astazi la situatia in care medicamentele ocupa mai putin de 10% din bugetul total al unui spital, medicii si directorii de spitale preferand, in multe situatii, sa impinga pacientii catre achizitia de medicamente cu banii jos, de la farmaciile cu circuit deschis de la poarta spitalului", se spune in raportul SAR.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#preturi UE, #peturi utilitati Romania, #preturi medicamente, #consum medicamente romania, #venituri romania, #venituri UE , #Preturi Romania