Semne rele Anul are! 2012 incepe cu un val de scumpiri

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 08:16
1865 citiri
Semne rele Anul are! 2012 incepe cu un val de scumpiri
Creste pretul alimentelor

Bilantul pe 2011 ne arata ca pretul incalzirii a crescut cu aproape 25%, al zaharului cu 18% si al unui bilet de tren cu 17,9%. Majorarile nu se opresc aici. Efectele masurilor de austeritate adoptate de Romania si ale economiei mondiale subrede vor duce la aparitia unui nou val de scumpiri incepand cu 1 ianuarie 2012.

Imaginati-va o lume in care platiti cu 50% mai mult pentru energia electrica si cu 10% mai mult pentru creditele pe care le aveti in derulare. Din pacate, acest exercitiu nu este doar o gluma proasta, ci realitatea economica a anului ce urmeaza.

Iata categoriile de produse si servicii pentru care veti scoate mai multi bani din buzunare in 2012.

Mancare

Sfarsitul de an nu a venit cu obisnuitele cresteri ale pretului la alimente. De ce? Consumul a intrat in declin, iar o majorare i-ar fi gonit si pe ultimii clienti rataciti prin magazine. Insa ar trebui sa ne asteptam la un val de scumpiri incepand cu luna februarie.

"La sfarsitul anlui, producatorii si lanturile de magazine isi vor face bilantul si vor cauta metode de a-si acoperi pierderile din 2011. Drept urmare, pretul la raft al alimentelor va fi majorat semnificativ in luna februarie a anului viitor", a declarant Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

Spre exemplu, pretul carnii si a produselor din carne va fi majorat cu pana la 10% in primele trei luni, deoarece in acest moment procesatorii merg in pierdere.

"Procesatorii merg pe pierdere in acest moment, asa ca este normal sa creasca preturile produselor din carne. Singura alternativa ar fi scaderea calitatii acestora", a afirmat Dragos Minea, presedintele Romalimenta.

In plus, incepand cu martie 2012 ar trebui sa ne asteptam si la cresterea pretului painii si a produselor de panificatie.

Tigari, alcool si benzina

Anul viitor, accizele vor fi calculate la un curs de 4,3001 lei pentru un euro, cu 0,8% mai mare decat cel utilizat in present.

Rezultat va fi cresterea pretului benzinei cu 0,77%, a motorinei cu 4,4% si a tigarilor cu 5%. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2012, vom da cu 2-3% mai mult pe o sticla de alcool.

Gaze

Tot din prima zi a anului, va fi majorat cu 5% pretul pe care societatile comerciale il platesc pentru gaze. Aceasta modificare vine ca urmare a cresterii pretului gazelor importate de Romania.

In mod firesc, companiile vor majora tarifele practicate la produsele si serviciile comercializate, ceea ce inseamna ca scumpirea se va reflecta tot in buzunarele consumatorilor.

Curent electric

Daca ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) va accepta cererea Hidroelectrica, vom asista la o crestere cu pana la 50% a facturilor de curent electric, incepand cu 1 ianuarie. Principalul furnizor de energie electrica a precizat faptul ca majorarea ar trebui aplicata atat consumatorilor casnici, cat si companiilor.

Credite

Deprecierea leului fata de moneda unica ar putea duce la o crestere de pana la 10% a costurilor creditarii. Cum cea mai mare parte dintre romanii au veniturile calculate in lei, o astfel de crestere ar duce la un colaps al bugetelor celor indatorati la banci si la cresterea numarului restantierilor.

Servicii medicale

Incepand cu 2012, va intra in vigoare legea coplatii in domeniul sanitar. Acest lucru inseamna ca, pe langa cotizatiile lunare la sanatate, vom plati cate 5 lei pentru o vizita la medicul de familie, 10 lei la medicul specialist si 100 de lei pentru o saptamana de spitalizare.

Asigurarea auto

In curand, vom plati cu cel putin 5% mai mult pentru politele RCA. Masura vine ca urmare a cresterii nivelului daunelor platite de asiguratori in 2011 si a devalorizarii leului.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#scumpire alimente, #scumpire benzina, #scumpiri 2012, #scumpire mancare, #scumpire caldura, #scumpire gaze , #Preturi Romania