Cotatia barilului de titei Brent la cel mai scazut nivel din iulie 2009

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 16:36
2218 citiri
Cotatia barilului de titei Brent la cel mai scazut nivel din iulie 2009
Foto: gandul.info

Pretul barilului de titei Brent a coborat vineri sub pragul de 63 de dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a anuntat pentru anul viitor o scadere a cererii de petrol, transmite Reuters.

Potrivit estimarilor IEA publicate vineri cererea mondiala de petrol va creste cu 900.000 de barili pe zi in 2015, pana la 93,3 milioane barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai putin decat estima IEA in luna noiembrie, si un avans modest fata de cresterea de 700.000 de barili pe zi inregistrata in acest an, informeaza Agerpres.

'Astfel se explica principalele scenarii de pe piata iar stocurile vor fi substantial mai ridicate in primul semestru din 2015', a afirmat analistul Bjarne Schieldrop,de la compania SEB in Oslo.

In jurul orei 12,58 GMT, la Bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de titei Brent cu livrare in luna ianuarie era cotat la 62,90 dolari, cu 78 de centi mai putin comparativ cu valoarea inregistrata joi seara. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la nivelul record scazut de 62,75 dolari.

De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna ianuarie a scazut vineri cu 0,79 dolari, ajungand la 59,16 de dolari. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la 58,80 dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009.

De la un maxim de 115,71 dolari atins la mijlocul lunii iunie, cotatia titeiului Brent a scazut cu peste 45%, afectata de o oferta abundenta si o cerere restransa de aprecierea dolarului. In plus, investitorii sunt ingrijorati si de cererea energetica a primilor doi consumatori mondiali de petrol in conditiile in care economia chineza incetineste iar economia europeana este amenintata de stagnare.

In noiembrie, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis sa mentina plafonul oficial de productie la 30 de milioane de barili pe zi pentru urmatoarele sase luni, ceea ce a determinat o cadere a pretului barilului de titei Brent pana la cea mai scazuta valoare din ultimii patru ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cotatie baril titei, #scadere cotatie baril titei Brent , #Stiri Preturi