De ce creste pretul energiei termice - ANRE

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:37
2052 citiri
De ce creste pretul energiei termice - ANRE
Fote: meritocratia.ro

Cresterea pretului de productie a energiei termice de la Elcen este cauzata de majorarea cu 13% a pretului la gazele naturale, componenta ce reprezinta 70-75% din costurile totale, a declarat marti, pentru AGERPRES, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.

El a subliniat ca Elcen, asemenea tuturor celorlalti 37 de producatori de energie termica din Romania, beneficiaza de ajutor de stat privind cogenerarea de inalta eficienta, ajutor pe care il plateste toata populatia Romaniei, prin factura de energie, si trebuie sa prezinte anual ANRE costurile de productie, informeaza Agerpres.

"Fac o declaratie privind evolutia costuri de productie, pentru ca in fiecare an ANRE e obligata sa analizeze si sa ajusteze pentru anul urmator pretul de producere a energiei termice si energiei electrice, pentru ca vorbim de cogenerare.

Pe baza datelor pe care le-a transmis Elcen in cursul anului 2014, pana in septembrie, pentru ca perioada de analiza este 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014, perioada de analiza aferenta anului gazier, care este putin modificat de anul calendaristic, pentru aceasta perioada se constata o crestere a costurilor aferente consumului de gaze naturale, crestere datorata pretului gazelor, care s-a majorat cu 13 la suta.

Acesta reprezinta o componenta de 70-75% din total costuri, deci cea mai mare parte. Cresterea pretului gazelor s-a reflectat in cresterea pretului de productie cu 10,22% pentru consumatorii casnici, cu 1,91% pentru consumatorii non casnici racordati la RADET, cei ce primesc energie termic produsa de Elcen si furnizata prin RADET. Pretul pe care ANRE l-a aprobat pe baza datelor transmise de Elcen in cursul anului 2014, pret valabil de la 1 ianuarie 2015, este mai mare cu 10,22% pentru consumatorii casnici si, respectiv, 1,91% pentru consumatorii non-casnici", a explicat Emil Calota.

El a subliniat ca acest pret de productie nu este cel de livrare, de furnizare, caruia i se adauga tarifele de transport, distributie si furnizare ale RADET.

'RADET spune ca n-a modificat. Impreuna, Elcen plus RADET au un pret final, care este aprobat de ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice), nu e avizat de noi. Dar acest pret final, care e format din componenta Elcen si componenta RADET, se duce in Consiliul General al Capitalei si acolo, in functie de nivelul de subventionare, se stabileste pretul de facturare, pret pe care il plateste consumatorul final de energie termica de la bloc, racordat la RADET.

Depinde de bugetul Capitalei, asa cum depinde de bugetul fiecarui oras ce are un sistem centralizat de alimentare cu energie termica cat poate subventiona pentru ca pretul la populatie sa stea pe loc, sa scada sau sa creasca. In cazul Bucurestiului e decizia Consiliului General ca aceasta subventie sa ramana pe loc, sa scada sau sa creasca, in functie de nivelul ei pretul de facturare devenind si el mai mare, mai mic sau stand pe loc. Am inteles ca domnul primar general al Capitalei a anuntat deja ca Primaria face eforturi ca cel putin pe ianuarie si februarie pretul final sa nu se modifice, urmand sa preia probabil prin cresterea subventiei aceasta crestere obiectiva a pretului de productie de la Elcen, care se datoreaza cresterii pretului la gaze', a spus vicepresedintele ANRE.

Acesta a mentionat ca in acest caz se poate vorbi despre o problema de natura economico-financiara intre Elcen, care produce energia termica, si RADET, care o transporta, distribuie si furnizeaza.

'Producatorul primeste bani de la RADET, Radet primeste bani de la populatie si, respectiv, de la Primaria Capitalei, ori astfel sunt probleme greu predictibile, pentru ca populatia are probleme cu factura, iar primaria nu plateste cred la timp subventia', a precizat Calota.

Vicepresedintele ANRE si-a exprimat speranta ca anul viitor vor fi rezolvate problemele referitoare la fuziunea celor doua societati, astfel urmand sa fie clarificata din punct de vedere economico-financiar evolutia tarifelor pentru energia termica.

'Sa fim optimisti, sa speram ca in 2015 problemele istorice de furnizare a agentului termic in Bucuresti se incheie sau intra intr-o etapa evidenta de imbunatatire odata cu fuziunea Elcen - RADET si implicit a clarificarii din punct de vedere economico-financiar a evolutiei pretului si tarifelor pentru energia termica, asta pe de o parte, iar pe de alta parte, asa cum a anuntat Parlamentul Romaniei, au pe agenda prioritara o lege a termoficarii urbane in Romania, prin care nu doar Bucurestiul, ci si alte orase mari sa intre sau sa aiba din punct de vedere legislativ niste conditii de imbunatatire a serviciului de alimentare cu energie termica in regim centralizat', a concluzionat vicepresedintele ANRE.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat marti ca Primaria Capitalei va acoperi majorarea tarifului de productie a energiei termice in lunile de iarna.

"Pana se face cald afara (vom asigura subventia - n.r.), dupa care vom trece la ceea ce inseamna investitii facute direct in CET-uri si in reteaua de distributie, in asa fel incat iarna lui 2015 - 2016 sa nu ne prinda in aceasta postura in care multe structuri ale statului se joaca cu noi si nu fac altceva decat sa mareasca pretul, dupa parerea noastra nejustificat, tocmai pentru a crea impresia ca sunt preocupati de incalzirea populatiei", a declarat Oprescu la Primaria Capitalei.

El a spus ca pe 24 decembrie 2014, in zi nelucratoare, RADET Bucuresti a primit de la SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) o instiintare legata de majorarea tarifului de productie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015.

"Printr-o decizie a ANRE din 17 decembrie 2014 se majoreaza costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Asta inseamna o crestere de cost a productiei de energie termica de la 168,8 de lei la 186 de lei, cu TVA inclus", a precizat primarul general.

"RADET anunta ca nu a cerut o majorare a costului de transport si distributie a energiei termice, ceea ce inseamna ca, in costul total al pretului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Precizez ca Primaria Municipiului Bucuresti nu a fost nici consultata, si nici macar informata de catre SC Electrocentrale SA de aceasta crestere de tarif, pe care o consideram nefundamentata si arbitrara. Consider ca decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale Bucuresti este total nedreapta si indreptata impotriva cetateanului", a mentionat Oprescu.

El a spus ca pentru 2014 au fost aprobati prin CGMB 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru acordarea subventiei la energia termica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#crestere pret productie energie termica, #energie termica Elcen , #Stiri Preturi