Expert: Lacomia statului risca sa-i bage in faliment pe furnizorii de gaze si sa le majoreze romanilor facturile

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 08:28
1072 citiri
Expert: Lacomia statului risca sa-i bage in faliment pe furnizorii de gaze si sa le majoreze romanilor facturile
Foto: Arhiva Pixabay

In ciuda obiectiilor mediului privat, Cabinetul Dancila vrea sa oblige companiile din domeniul Energiei sa plateasca retroactiv o taxa de 2% din cifra de afaceri pe 2018. Acest bir pus pe neasteptate - impreuna cu alte dari aferente anului 2019 - risca sa-i impinga in faliment pe multi dintre intreprinzatorii din industria energetica si sa le majoreze romanilor facturile.

Obligatia tuturor companiilor energetice de a plati o taxa de 2% din valoarea cifrei de afaceri este prevazuta Ordonantea 114/2018, adoptata de Cabinetul Dancila pe 21 decembrie. Textul ordonantei - care a intrat in vigoare pe 29 decembrie - stabileste urmatoarele aspecte:

"Contributia baneasca perceputa de la titularii de licente in domeniul energiei electrice, al energiei electrice si termice in cogenerare pentru componenta energia electrica, al gazelor naturale este egala cu 2% din cifra de afaceri realizata de acestia din activitatile ce fac obiectul licentelor acordate de ANRE, cifra de afaceri calculata conform reglementarilor ANRE aprobate prin ordin al presedintelui ANRE cu avizul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza."

Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), a declarat anterior pentru Ziare.com ca, in mod normal, aceasta taxa n-ar trebui sa se plateasca retroactiv, pentru anul 2018, ci sa se aplice doar la cifra de afaceri din 2019. Lungu mai spunea atunci ca va cere Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa accepte aceasta interpretare a legii.

ANRE le-a ascultat furnizorilor punctul de vedere, in cadrul unei intalniri care s-a desfasurat pe 11 ianuarie, dar n-a tinut cont de el.

In consecinta, institutia a lansat in dezbatere publica norme de aplicare ale OUG 114/2018 care prevad ca taxa de 2% pe cifra de afaceri se va aplica si retroactiv. Cu alte cuvinte, companiile vor fi nevoite sa plateasca taxa si pentru anul 2018. Detalii cu privire la modul de taxare pe care vrea sa il impuna ANRE puteti afla citind documentatia de pe site-ul institutiei.

Iata cum risca sa le influenteze aceasta taxa viata atat intreprinzatorilor din industrie, cat si consumatorilor de rand.

Luand banii companiilor, statul ii pagubeste, de fapt, pe romanii de rand

Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Dumitru Chisalita, a publicat o analiza legislativa in care sustine ca intentia statului de a taxa retroactiv companiile din industria energetica era evidenta, inca de la adoptarea ordonant ...citeste mai departe despre "Expert: Lacomia statului risca sa-i bage in faliment pe furnizorii de gaze si sa le majoreze romanilor facturile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#preta gaze taxa, #Ordonanta Teodorovici taxare companii energie, #companii energie taxare , #Stiri Preturi