Gazele se scumpesc cu 10%, de la 1 aprilie, pentru aproape 50% dintre romani. Te afli si tu printre ei?

Vineri, 30 Martie 2018, ora 18:13
1722 citiri
Gazele se scumpesc cu 10%, de la 1 aprilie, pentru aproape 50% dintre romani. Te afli si tu printre ei?
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape jumatate dintre romani vor plati incepand de la 1 aprilie cu circa 10% in plus pentru gazele naturale pe care le consuma. De ce are loc aceasta noua scumpire? Autoritatea statului care a aprobat-o si analistii independeti din domeniul energiei consultati de Ziare.com au pareri diferite.

In Romania, furnizorii pot cere pe gazele naturale vandute consumatorilor casnici doar atat cat le permite statul, prin intermdiul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Cu alte cuvinte, un furnizor poate cumpara gazele la ce pret doreste, dar nu le poate revinde populatiei decat la un pret aprobat de stat. Speciaistii numesc acest sistem "piata reglementata pentru consumatorii casnici" si apreciaza ca el a fost creat pentru a evita scumpirea exagerata a gazului care ar cauza scaderea numarului de romani care il pot folosi ca resursa.

In acest conditii de reglementare a pietei, ENGIE - furnizor care alimenteaza aproape jumatate dintre consumatorii casnici din Romania - a obtinut pe 29 martie aprobarea ANRE de a-si vinde gazul mai scump. Anuntul a fost facut chiar de autoritate, pe site-ul propriu.

"Pentru operatorul economic ENGIE Romania SA se va inregistra o crestere de pret pentru furnizarea reglementata aplicata clientilor casnici, crestere datorata, in principal, corectiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 - trimestrului I 2018, cand pretul practicat a fost mai mic decat costurile aferente furnizarii, ceea ce insemna o crestere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh", se arata in comunicatul ANRE.

De ce a fost nevoie, de fapt, de aceasta scumpire, care s-ar putea dovedi impovaratoare pentru multi dintre romani? ANRE sustine ca in perioada amintita - adica incepand din ultimele luni ale anului 2016 si pana in primele trei luni ale lui 2018 - ENGIE a platit pentru a furniza gaze populatiei mai mult decat a incasat. In consecinta, era nevoie de o majorare de tarif astfel incat compania sa nu iasa nejustificat in pierdere.

O explicatie similara au oferit pentru Ziare.com si oficialii ENGIE, care sustin ca activitatea de furnizare a gazelor naturale la preturile practicate in ultimul an si ceva aducea pierderi semnificative companiei.

"Ca efect direct al dereglementarii pretului de achizitie a gazului (fapt care s-a petrecut pe data de 1 aprilie 2017, deci un urma cu un an - n.red), costurile cu achizitia gazelor naturale au crescut, generand o decorelare intre costul efectiv de achizitie si pretul ...citeste mai departe despre "Gazele se scumpesc cu 10%, de la 1 aprilie, pentru aproape 50% dintre romani. Te afli si tu printre ei?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#gaze scumpe 1 aprilie, #Engie gaze scumpe, #ANRE gaze scumpe Engie, #Dumitru Chisalita gaze scumpe , #Stiri Preturi