Indicatorii care ne ingrijoreaza chiar daca nu vedem scumpirile de la pompa

Luni, 02 Octombrie 2017, ora 17:50
1314 citiri
Indicatorii care ne ingrijoreaza chiar daca nu vedem scumpirile de la pompa

Pe zi ce trece, Romania devine o tara in care afacerile se construiesc din ce in ce mai greu, competitivitatea este din ce in ce mai mica, inovarea este din ce in ce mai rara, iar totul este cauzat de un sistem de educatie din ce in ce mai prost si parca niciodata conectat la adevaratele nevoie ale pietei libere. Nu o spunem noi, ci o spune ultimul raport al Global Competitiveness Report.

Daca vom compara aceste cifre cu cele din penultimul raport, cel din 2015, avem imaginea unei nave in deriva, condusa insa nu de capitani care au terminat vreo scoala de marina ci mai degraba de vatmani care s-au trezit la bordul unui crucisator.

Raportul Global Competitiveness este realizat, de fiecare data, in urma unui chestionar la care raspund oamenii de afaceri straini care lucreaza in tara respectiva. Studiul se face in toate economiile lumii, cu mici exceptii logice, precum Coreea de Nord.

De cele mai multe ori, acesti antreprenori care raspund la chestionar au mai lucrat si in alte tari, poate chiar si in alte culturi, iar imaginea lor asupra economiei in care activeaza este extrem de importanta.

In plus, trebuie sa retinem ca acesti oameni nu sunt implicati politic, nu au simpatii sau antipatii, ci sunt interesati doar ca economia respectiva sa se dezvolte, pentru ca doar asa afacerea in care lucreaza sau pe care o conduc se poate la randul sau dezvolta si pot angaja mai multi oameni, pe salarii mai mari, generand astfel un profit mai mare. Din pacate, raspunsurile din 2017, comparativ cu cele din 2015, sunt ingrijoratoare.

Astfel, la indicatorul "Competitivitatii Globale", Romania se afla in 2015 pe locul 53, iar in 2007 a coborat 15 locuri, pana pe pozitia 68. In ceea ce priveste "situatia macroeconomica", Romania a pierdut si aici 4 locuri, cazand de pe locul 34 pe 38. In ceea ce priveste "Sofisticarea mediului de afaceri", Romania a cazut de pe locul 55 pe 116 (astfel de miscari au mai fost vazute doar la tarile care au trecut printr-o conflagratie militara, lovitura de stat etc...).

In ceea ce piveste "Inovarea", Romania a cazut aici de pe locul 75 pe 96. In stransa legatura cu acestea, situatia din "Invatamantul superior si pregatirea absolventilor" ne plasa in 2015 pe locul 59 in lume. Astazi suntem si aici intr-o cadere masiva, pana pe locul 70.

La prima vedere, acestea sunt doar simple date care nu spun foarte mult despre viitorul economiei romanesti. In realitate insa, aceste cifre spun totul.

Imaginea pe care o au investitorii ...citeste mai departe despre "Indicatorii care ne ingrijoreaza chiar daca nu vedem scumpirile de la pompa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#scumpire carburanti, #crestere ROBOR , #Stiri Preturi