Legea off shore spune o poveste frumoasa, cu iz electoral, dar nu rezolva problema exploatarii gazelor din Marea Neagra

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 00:00
1268 citiri
Legea off shore spune o poveste frumoasa, cu iz electoral, dar nu rezolva problema exploatarii gazelor din Marea Neagra
Foto: Arhiva Pixabay

Liviu Dragnea si Iulian Iancu au modificat legea off-shore pe ultima suta de metri, chiar inainte de adoptare, pentru a le putea impune petrolistilor din Marea Neagra noi taxe. Ramane de vazut daca masura va aduce miliarde la buget sau daca, dimpotriva, ii va alunga pe petrolisti, lasandu-ne fara bani si cu un zacamant de gaze pe care nu-l putem exploata singuri.

Cert este ca legea off-shore, in ciuda modificarilor, continua sa arate doar ca o colectie de promisiuni electroale ale actualei Puteri si nu ca un act normativ care sa reglementeze exploatarea rationala a resurselor tarii, explica profesorul universitar Petrisor Peiu pentru Ziare.com.

Desi discutii pe marginea extragerii si valorificarii gazelor din Marea Neagra se poarta deja de mai multi ani, in Romania, Guvernul a initiat abia in luna octombrie a anului trecut un proiect de lege care sa consfinteasca normele de exploatare off-shore (pe mare) . Respectivul proiect - adoptat de Senat pe 12 februarie 2018 - a dat nastere unor ample dezbateri, in principal din cauza ca ii scutea pe petrolistii din Marea Neagra de plata unor sume importante catre stat. Iata despre ce era vorba.

Statul le percepe petrolistilor on-shore o taxa pentru sumele pe care acestia le obtin din vanzarea gazului, in plus fata de pretul resursei stabilit mai demult de stat, pe vremea cand piata autohtona de energie era reglementata. Pe explotatorii din off-shore, in schimb, statul s-a gandit sa nu-i mai incarce cu aceasta taxa, impusa in baza OG 7/2013, ci sa ii lasa se isi plateasca doar redeventele. Cuantumul acestora, stabilit prin Legea Petrolului 238/2004, ajunge la cel mult 13% din valoarea gazului.

Ei bine, Liviu Dragnea si Iulian Iancu au modificat legea off-shore, chiar inainte ca aceasta sa intre la vot, pe 9 iulie, si le-au impus, totusi, petrolistilor de pe mare o serie de taxe in plus, fara de redeventa. Mai exact, au inclus in lege o grila de taxare progresiva a veniturilor suplimentare obtinute din vanzarea gazului, in urma liberalizarii pietei romanesti de profil. Cuantumul acestor taxe depinde de pretul gazului si ajunge pana la 50% din veniturile suplimentare. Pentru petrolistii care se asteptau sa nu plateasca deloc acest tip de taxa schimbarea este majora.

In plus, Dragnea si Iancu au adus legii un amendament care impune companiilor off-shore sa vanda pe Bursa Romana de Marfuri si pe OPCOM cel putin jumatate din gazul extras din Marea Neagra. Motivul: sa ramana in Romania si sa le fie accesibi ...citeste mai departe despre "Legea off shore spune o poveste frumoasa, cu iz electoral, dar nu rezolva problema exploatarii gazelor din Marea Neagra" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#lege off shore Petrisor Peiu, #lege off shore electoral solutii expliatare , #Stiri Preturi