Negritoiu, inca sef la ASF: Nu suntem intr-o criza RCA, nu e nevoie de majorarea preturilor

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 20:54
1082 citiri
Negritoiu, inca sef la ASF: Nu suntem intr-o criza RCA, nu e nevoie de majorarea preturilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Piata RCA nu se afla in criza, iar situatia din prezent arata ca nu este nevoie de o majorare a preturilor, a declarat, miercuri, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.

"Vreau sa va spun de la inceput ca nu suntem intr-o situatie de criza RCA. Am vazut foarte multe titluri si exprimari de genul 'rezolvarea crizei RCA'. Nu este o criza RCA, mai putin acum chiar decat asta-toamna - nu a fost nici asta-toamna - este o normalizare a pietei RCA", a spus Misu Negritoiu, intr-o conferinta de presa.

Acesta a afirmat ca rata combinata pentru RCA a ajuns pentru prima data in istoria asigurarilor sub 100%, respectiv la 97% in primul trimestru din 2017.

Negritoiu a precizat ca plafonarea preturilor nu a avut un efect negativ asupra acoperirii daunelor si despagubirilor, ci asupra gradului de concentrare pe asiguratori si asupra asiguratorilor cu risc ridicat.

Astfel, 60% din portofoliul RCA pe primul trimestru este la doua societati: City Insurance si Euroins.

Potrivit datelor prezentate de Negritoiu, piata politelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfarsitul primului trimestru din 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei).

In perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingand valoarea de 727 de lei.

Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 de lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Datele prezentate de seful ASF arata ca numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane, fata de 1,44 milioane in trimestrul I din 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni.

Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata de o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale, in primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pentru pagube materiale a scazut cu 3%.

"Asa cum este piata astazi, nu exista conditii fundamentale de majorare sau nevoie de crestere a preturilor si nu anticipam cresterea medie a primei de asigurare RCA", a declarat Misu Negritoiu.

Potrivit acestuia, exista posibilitatea ca pentru unele categorii s ...citeste mai departe despre "Negritoiu, inca sef la ASF: Nu suntem intr-o criza RCA, nu e nevoie de majorarea preturilor" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Negritoiu preturi RCA 2017 , #Stiri Preturi