Piata de apa imbuteliata din Romania se ridica la 1,4 miliarde de lei

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 16:18
2902 citiri
Piata de apa imbuteliata din Romania se ridica la 1,4 miliarde de lei

Piata de apa imbuteliata va ajunge pana la finele anului lui 2011, la 1,4 miliarde lei, consumatorul roman alocand in medie 1,16 lei de persoana in acest an, se arata intr-o analiza a companiei Rio Bucovina.

Astfel, in ceea ce priveste volumul pietei, la sfarsitul anului 2011, piata de apa imbuteliata din Romania atinge circa 12 milioane hectolitri, iar ca valoare 1,4 miliarde lei. Aceasta cantitate inseamna un consum aproximativ de 54,55 litri/an/persoana, adica o crestere moderata a consumului cu 3% fata de 2010.

Referitor la evolutia pietei si a consumului de apa minerala naturala in 2012, specialistii Rio Bucovina apreciaza ca acesta nu va scadea, ci va avea un trend crescator, intre 3 si 5%.

"Consumatorul roman a cheltuit, in medie, 1,16 lei/ persoana in 2011. In ultimul timp, pretul mediu la raft pe 2011 s-a mentinut la aproximativ 1,2 lei/litru. Legat de preferintele de consum ale romanilor, conform datelor Rio Bucovina, putem spune urmatoarele: romanii prefera in continuare marci de apa minerala naturala sau apa de masa romanesti in procent de peste 90%, atat datorita renumelui apelor minerale naturale romanesti, cat si datorita pretului prohibitiv al marcilor importate", se arata in analiza companiei.

Dupa zonele istorice, Capitala este cel mai mare consumator de apa plata minerala naturala sau de masa, peste 60% din locuitorii capitalei consumand apa plata zilnic.

Pe regiuni, cel mai mult se consuma apa plata in sudul Romaniei si in Dobrogea, pe locul doi ca si consum fiind Moldova, urmata de Transilvania si Banat.

"Consumul de apa imbuteliata in zonele rurale este limitat de existenta unei surse de apa alternative, cum ar fi apa de izvor sau de fantana, aflate in apropierea gospodariei. Din cantitatea cumparata, pe primul loc raman ambalajele tip pet, cu precadere cele la 2 litri, urmate la foarte mica distanta de cele la cinci litri. In continuare consumul de apa plata creste in defavoarea celei carbogazificate (ne referim la apa imbuteliata). Dupa ultimele date, consumul de apa plata este de aproximativ 56 - 60 %, iar cel de apa carbogazificata la doar 40 - 44%", potrivit companiei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#apa minerala, #consum apa minerala , #Stiri Preturi