Pretul petrolului a coborat sub 50 de dolari/bariliu pentru prima data in ultimii sase ani

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 11:36
2114 citiri
Pretul petrolului a coborat sub 50 de dolari/bariliu pentru prima data in ultimii sase ani
Foto: activenews.ro

Cotatia barilului de titei Brent a coborat miercuri sub pragul simbolic de 50 de dolari, pentru prima data dupa luna mai 2009, analistii avertizand ca noi scaderi sunt posibile din cauza excesului de oferta si a cererii modeste, transmit AFP si Reuters.

In jurul orei 8,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna februarie a scazut cu peste un dolar pana la 49,92 dolari, iar ulterior a revenit peste pragul de 50 de dolari. Pe piata americana cotatia barilului de titei a coborat pana la 47,20 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna aprilie 2009, dupa ce la inceputul saptamanii a coborat sub pragul de 50 de dolari, potrivit Agerpres.

Nobuyuki Nakahara, fost membru al comitetului de politica monetara de la Banca Japoniei, a declarat ca se asteapta la noi reduceri de preturi. 'Nu as fi surprins daca preturile vor cobori pana la aproximativ 20 de dolari. Este o chestiune care tine strict de cerere si oferta', a spus Nakahara.

In timp ce pe partea ofertei productia de petrol a Rusiei a atins un nivel record iar exporturile de petrol ale Irakului a revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scazuta in conditiile in care Europa se confrunta cu o criza a datoriilor iar in Asia economia chineze incetineste iar Japonia se confrunta cu recesiunea.

De asemenea, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis luna trecuta sa-si mentina nemodificat nivelul productiei. Potrivit analistilor, OPEC a optat pentru mentinerea cotei sale de piata, in loc sa sprijine pretul titeiului. OPEC, o organizatie care grupeaza 12 state membre, furnizeaza aproximativ 40% din petrolul mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#baril titei Brent, #cotatie baril titei , #Stiri Preturi