Topul suferintei la pompa - cifrele la care ar trebui sa se uite Guvernul, inainte sa majoreze accizele la carburanti

Luni, 14 August 2017, ora 06:49
1528 citiri
Topul suferintei la pompa - cifrele la care ar trebui sa se uite Guvernul, inainte sa majoreze accizele la carburanti
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul are in plan cresterea accizelor la carburanti, iar acest anunt a venit la pachet cu atacuri din partea social-democratilor la gigantii din domeniu, in vreme ce transportatorii au trimis avertismente dupa avertismente in legatura cu efectele negative ale masurii, respinse insa de Executiv.

Dar daca ne indepartam putin de circul mediatic, atunci ne vom da seama ca cei care au de pierdut sunt, de fapt, romanii.

Potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului Finantelor, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina fara plumb va fi de 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi de 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

In prezent, accizele sunt de 1.656,36 lei/1.000 litri pentru benzina fara plumb si de 1.518,04 lei/1.000 litri pentru motorina, ceea ce inseamna o crestere a accizei la benzina fara plumb cu 23% si a accizei la motorina cu 25%.

La benzina cu plumb, mai putin utilizata, acciza creste cu 19,5%, de la 1.948,23 lei/1.000 litri in prezent pana la 2.327,27 lei/1.000 de litri.

Practic, se revine exact la nivelul din 2016, cand era in vigoare supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti introdusa de Guvernul Ponta in 2014.

In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani.

Premierul Mihai Tudose a spus cu subiect si predicat ca scopul acestei masuri este sa aduca mai multi bani la buget, pe motiv ca avem nevoie de investitii in infrastructura. Ceea ce nimeni nu poate contesta, insa seful Guvernului nu a precizat si cum se va asigura ca, in eventualitatea cresterii accizelor, banii incasati de acolo vor fi folositi exclusiv catre modernizarea drumurilor si constructia de autostrazi.

Ba mai mult, prim-ministrul a spus si doua neadevaruri, pe care Ziare.com le-a combatut cu statistici.

Pe de alta parte, el a dat asigurari ca romanii nu vor avea de suferit, idee reiterata si de partenerul sau de coalitie, Calin Popescu Tariceanu, seful ALDE si presedintele Senatului.

Ambii au aruncat pisica la producatorii de carburanti, incercand sa se spele pe maini de orice responsabilitate in ceea ce priveste scumpirea benzinei si motorinei.

In aceste conditii, transportatorii au contrazis guvernantii si au aratat ca pretul va creste dupa majorarile de accize si, in plus, o parte din TIR-uri vor alimenta din tarile vecine, ceea ce va duce la o scadere a consumului de carburant auto ...citeste mai departe despre "Topul suferintei la pompa - cifrele la care ar trebui sa se uite Guvernul, inainte sa majoreze accizele la carburanti" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#top suferinta pompa Romania, #scandal accize, #pret benzina, #pret benzina Romania, #top suferinta pompa , #Stiri Preturi