Urmeaza noi scumpiri la benzina si motorina, dupa supraacciza: Pretul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Marti, 26 Septembrie 2017, ora 13:56
1421 citiri
Urmeaza noi scumpiri la benzina si motorina, dupa supraacciza: Pretul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Foto: Arhiva Ziare.com

De parca nu ar fi fost de ajuns ca de pe 15 septembrie a crescut pretul combustibililor si urmeaza inca o scumpire din cauza impunerii supraaccizei la carburanti, si pretul petrolului e din ce in ce mai mare, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Cotatia barilului de petrol Brent a crescut, luni, la bursa ICE Futures din Londra cu 3%, ajungand la inchidere la valoarea de 59,02 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, pe fondul majorarii cererii si al tensiunilor geopolitice, transmite BBC.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude a crescut cu 1,56 dolari, ajungand la la valoarea de 52,22 dolari.

"Reducerea productiei incepe sa functioneze si reechilibrarea este in desfasurare", a apreciat Gene McGillian, de la Tradition Energy.

Luni, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat ca va inchide conducta prin care Kurdistanul irakian exporta petrol in Turcia si pe pietele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau la un referendum cu privire la independenta. Aceste tensiuni, alaturi de majorarea cererii, in special din China, au dus luni la cresterea pretului titeiului pe plan global.

Reechilibrarea pietei petrolului inregistreaza progrese mai lente decat se estima, dar procesul va accelera in semestrul doi din 2017, a afirmat recent secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

Acesta a mentionat cresterea semnificativa a cererii de titei, reducerea productiei in conformitate cu acordul incheiat de tarile membre OPEC si statele producatoare din afara cartelului si majorarea stocurilor in SUA printre motivele accelerarii reechilibrarii pietei petrolului in semestrul doi din 2017.

Recent, producatorii de titei din afara Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis sa se alature OPEC, prelungind pana in martie 2018 perioada de reducere a productiei de titei.

In luna decembrie 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) in primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca in perioada iunie 2017 - martie 2018 productia combinata sa fie redusa cu 1,8 milioane de barili pe zi.

Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Insa cresterea pretului a dus si la cresterea productiei de petrol de sist a SUA, tara ...citeste mai departe despre "Urmeaza noi scumpiri la benzina si motorina, dupa supraacciza: Pretul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pret petrol crescut, #scumpit petrol , #Stiri Preturi