Vorbim fara griji in roaming, dupa 15 iunie? Nu chiar, pentru ca operatorii de telefonie ar putea sa puna suprataxe

Luni, 12 Iunie 2017, ora 16:28
1272 citiri
Vorbim fara griji in roaming, dupa 15 iunie? Nu chiar, pentru ca operatorii de telefonie ar putea sa puna suprataxe
Foto: Arhiva Ziare.com

Mult-asteptatul moment in care se vor elimina tarifele la roaming vine cum nu se poate mai bine - la inceput de sezon al vacantelor. Astfel, incepand din 15 iunie, vom scapa de grija costului suplimentar al folosirii telefonului mobil in statele UE, plus inca trei tari.

Insa operatorii de telefonie mobila pregatesc niste surprize mai putin placute.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca, incepand de joi, "SMS-urile si datele consumate in roaming in interiorul Uniunii Europene (UE) si tarilor din Spatiul Economic European (SEE) se vor scadea din resursele nationale incluse".

Tarile din interiorul UE sunt Romania si celelalte 27, inclusiv Marea Britanie pana cel putin in 2019 cand ar urma sa fie iesirea oficiala din Uniune. In SEE se mai afla si Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

De remarcat insa ca aceasta masura nu se aplica si in cazul Elvetiei sau al tarilor din Balcani - Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Hertegovina si Albania.

Totusi, potrivit datelor Ziare.com, in Marea Britanie deja nu se mai aplicau tarifele de roaming pentru apelurile primite in reteaua Orange sau pentru sms-urile trimise de pe numere aflate in aceasta retea. Potrivit informatiilor companiei, un apel primit ar fi trebuit sa se taxeze cu un eurocent/minut, iar un sms trimis cu doi eurocenti.

ANCOM transmite luni ca, dupa epuizarea reurselor nationale incluse in optiunile utilizatorilor, "consumul va fi tarifat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, dar in limitele unei utilizari rezonabile.

Se realizeaza astfel trecerea completa la Roam like at home, sistemul de tarifare european menit sa protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming in tarile UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) ".

In comunicat se mai arata ca, "pentru a beneficia de Roam like at home clientii existenti nu trebuie sa-si achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare".

"De Roam like at home nu vor beneficia clientii care aleg in mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming in UE/SEE", mai transmite ANCOM. Este vorba despre extraoptiuni selectate de fiecare client in parte. Chiar si asa, insa, "clientii care au facut o astfel de alegere au dreptul sa revina la Roam like at home fara niciun cost suplimentar".

Cum sunt tarifate apelurile, sms-urile si datele mobile, in roaming in UE/SEE

Apelurile si sms ...citeste mai departe despre "Vorbim fara griji in roaming, dupa 15 iunie? Nu chiar, pentru ca operatorii de telefonie ar putea sa puna suprataxe" pe Ziare.com

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#tarife roaming 15 iunie, #eliminare tarife roaming 15 iunie, #consum rezonabil roaming, #telefoane roaming 15 iunie, #date Internet roaming 15 iunie , #Stiri Preturi