Maior(SRI): Economia neagra, 35% din PIB in 2009. Vezi de unde provin banii negri

Duminica, 15 Mai 2011, ora 13:33
1824 citiri
Maior(SRI): Economia neagra, 35% din PIB in 2009. Vezi de unde provin banii negri

George Maior, directorul SRI, a declarat duminica, la Pro TV, ca dintr-o evaluare a Serviciului, economia neagra cumula, in medie, in 2009, 35% din PIB, cu un prejudiciu estimat de 80 de miliarde de lei, procent care s-a insa diminuat catre 25-27, potrivit Newsin.

Intrebat, in cadrul unei emisiuni difuzate duminica de Pro TV, care este valoarea economiei negre in Romania, directorul SRI George Maior a afirmat ca, potrivit unei evaluari a Serviciului, aceasta se ridica in 2009 la 35% din PIB, cu un prejudiciu estimat de 80 de miliarde de lei. "(...) s-a diminuat acest procent catre 25-27%, conform evaluarilor Serviciului, si datorita acestor actiuni, si datorita acestor masuri care s-au luat in ultimele luni, si datorita unor, poate, informari mai pertinente si unor decizii mai stricte pe linia anumitor institutii", a adaugat Maior.

De altfel, directorul SRI a explicat ca datele arata ca cei mai multi bani negri provin din agricultura, adica aproximativ 60% din total, iar alte domenii sunt contructiile, produsele puternic accizate si zona turismul.

Totodata, a explicat George Maior, "economia neagra prolifereaza intr-o situatie de criza, mai mult decat in alte situatii, si evaziunea fiscala, si aspecte legate de contrabanda, de crima organizata sau chiar de coruptie la nivel central".

"Serviciul are o directie de securitate economica, care pe langa aspecte concrete, operationale, legate de activitatile din aceste domenii mentionate, realizeaza si analize integrate, fie singular, fie in cooperare cu alte institutii, pe aceste chestiuni", a precizat acesta, adaugand ca Serviciul transmite date stranse in acest domeniu catre ministere, factorii decidenti si, daca este cazul, transmite informari catre parchete.

"De exemplu, analiza produsa in CSAT si prezentata CSAT-ului, care a dus la crearea acelui grup de lucru interguvernamental, la care s-a alaturat si Parchetul, pe combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, a fost produsa de SRI, prezentata in CSAT si ma bucur ca dupa aprobarea sa si dupa crearea acestor structuri integrate, s-au obtinut anumite rezultate pe aceste domenii", a mai spus Marior. 

#contrabanda, #economie neagra, #evaziune fiscala, #george maior, #sri, #bani negri , #stiri Pro TV