Tariceanu crede ca TVA va fi majorata

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 00:27
1400 citiri
Tariceanu crede ca TVA va fi majorata

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, duminica, la Pro TV, ca ar fi o greseala ca actualul Guvern sa recurga la masuri anti-criza precum eliminarea cotei unice si majorarea TVA, adaugand ca pentru pornirea la rece a economiei nu este nevoie sa fie gasite solutii "de Premiul Nobel".

In opinia liberalului, cota unica de 16% a fost un succes, precizand ca in opinia sa ar fi o greseala sa se renunte la ea.

"Cota unica a fost un succes. A permis investitorilor sa reinvesteasca mai mult, a permis oamenilor sa castige mai mult, deci sa beneficeze de roadele muncii lor, a permis statului sa stranga mai multi bani si la buget.

Cred ca in toate planurile s-a dovedit a fi o reusita si cred ca ar fi o greseala sa se renunte la cota unica.

Cu cota unica nu plateste toata lumea la fel, 16% aplicat a unui salariu de 1.000 de lei, de 10.000 de lei sau de 100.000 de lei, duce la valori diferite de impozit pe venit, deci nu suntem intr-o idee de a favoriza pe cei care au venituri mai mari", a sustinut Tariceanu la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata la Pro TV.

Intrebat daca in opinia sa va creste taxa pe valoare adaugata, Tariceanu a mentionat ca probabil aceasta va fi o solutie la care va recurge Guvernul, facand astfel o alta greseala. "E un zvon care circula destul de intens, probabil ca este una din solutiile la care va recurge Guvernul.

Cred ca etse o greseala pentru ca, intr-o perioada de criza, consumul nu trebuie sugrumat, din contra trebuie stimulat, si sigur ca majorarea de TVA vine exact in sens contrar", a spus Tariceanu.

In plus, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca pentru pornirea la rece a economiei nu trebuie cautate solutii "de premiu Nobel", ci solutii testate de altii, mentionand ca sunt necesare patru masuri esentiale necesare macar pentru "oprirea declinului economic", daca nu pentru repornirea motoarelor: "stimulente pentru intreprinderi"- pentru a crea si a mentine locuri de munca, stimularea consumului, reducerea unor cheltuieli fara a introduce taxe suplimentare si investitiile publice cu bani din sectorul guvernamental.

El a mentionat ca in privinta relansarii economice "statele europene nu au stat cu mainile in san si nu au asteptat ca solutiile sa vina din afara asa cum astazi atat presedintele, cat si primul-ministru spun explicit ca vor sa procedeze".

"Cu alte cuvinte ei, se considera incapabili si impotenti in fata crizei si vor ca salvarea sa vina din exterior, mizand pe faptul ca, pe masura ce economiile din vest repornesc motoarele, va exista un efect de antrenare pentru economia romanesca. E adevarat, dar nu e destul", a spus fostul premier.

El a mai apreciat ca Romania, ca tara europeana, trebuie sa reduca "disparitatile sociale", fiind foarte importanta stimularea cresterii clasei de mijloc si sa nu fie scapata din vedere "evaziunea fiscala".

Intrebat daca, aflat la guvernare, ar fi concediat bugetari, Tariceanu a invocat informatiile potrivit carora "numarul de angajati din sectorul public in Romania intre 2005 pana in 2008 a scazut de la 1,92 de milioane la 1,72 de milioane, pe o tendinta de scadere amorsata".

El a evitat sa dea un raspuns transant privind reducerea numarului de bugetari, precizand ca el ar fi procedat cu totul altfel decat a facut premierul Emil Boc si nu poate da un raspuns, dar a spus ulterior ca nu acesta e solutia pentru rezolvarea unei situatii de criza.

"Solutia nu este sa mai taiem din cheltuieli si eventual sa mai dam niste oameni afara, pentru ca nu e decat o solutie de moment, dar nu rezolva problema pe fond. Domnul Boc trebuie pisat de noi ca Opozitie si mass-media sa inteleaga ca el trebuie sa reporneasca economia.

A ramane cantonat intr-un deficit bugetar foarte mic nu-i va permite sa aiba un spatiu de manevra", a mai spus fostul premier.

De asemenea, Tariceanu a reiterat ca nu este de acord cu politica banilor luati de la Fondul Monetar International si a criticat faptul ca Guvernul Boc a "depus armele" si a chemat FMI, cerand "o mana de ajutor".

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, miercuri, ca largirea bazei de impozitare este o necesitate, iar institutia pe care o conduce va analiza posibilitatea extinderii acesteia.

Cu alta ocazie, ministrul Finantelor a anuntat ca anul acesta nici o taxa sau impozit principal nu vor creste. 

#tariceanu, #tva, #guvern, #masuri anticriza , #stiri Pro TV