Tinta Pro TV: doua din multiplexurile ANCOM

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 10:32
2093 citiri
Tinta Pro TV: doua din multiplexurile ANCOM

Pro TV intentioneaza sa intre pe primele doua multiplexuri care vor fi acordate de ANCOM pana la 30 iulie si "contempleaza indeaproape" posibilitatea de a opera unul dintre cele patru multiplexuri care vor fi date pana la 31 octombrie, a declarat Claudiu Paraschiv, Head of TV Technology al CME, transmite Mediafax.

Prezent, marti, la International Digital Forum 2010, Claudiu Paraschiv a prezentat planurile Pro TV SA - compania care detine posturile de televiziune Pro TV, Acasa, Pro TV International, Pro Cinema, Sport.ro si MTV Romania - cu privire la tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra.

"Intentionam sa mergem in primele doua multiplexuri doar cu canalul Pro TV (...) Este strategica prezenta noastra pe primele doua multiplexuri si ne asigura un back-up de transmisie.

Satelitii sunt pe cer, dar nu sunt permanenti si pot aparea probleme", a declarat Claudiu Paraschiv, Head of TV Technology al grupului Central European Media Enterprises (CME), din care face parte Pro TV.

El a mai spus ca Pro TV SA va intra doar cu Pro TV pe primele doua multiplexuri, din cauza ca nu se justifica costurile pentru transmisia pe acestea a mai multor posturi TV din cadrul grupului.

In ceea ce priveste intentia Pro TV SA de a opera unul dintre cele patru multiplexuri care vor fi acordate pana la 31 octombrie, Claudiu Paraschiv a spus: "Vizavi de intentia de a opera un multiplex, contemplam indeaproape varianta asta".

"In niciun caz nu ne gandim la primele doua multiplexuri, ci la a opera unul dintre celelalte multiplexuri, singuri sau in parteneriat cu o alta companie. Vom putea sa adaptam multiplexurile la nevoile noastre si la cele ale publicului".

O pozitie similara a avut-o in cadrul dezbaterii si Laurentiu Stan, director tehnic la Antena 1, o televiziune din cadrul grupului de media Intact. El a spus ca pentru Antena 1 prezenta in primele doua multiplexuri digitale este una "strategica".

"Insa noi vedem o necesitate (a prezentei pe primele doua multiplexuri, n.r.) si pentru Antena 3, ca o platforma de stiri bine ancorata in audienta pietei din Romania. Cochetam si cu ideea de a incerca sa operam singuri sau in colaborare un multiplex", a declarat Laurentiu Stan.

Mai rezervat a fost Alin Petran, director de retea al Realitatea TV, un post din grupul de media Realitatea-Catavencu.

"Suntem pentru aceasta digitalizare. Nu inseamna neaparat ca Realitatea TV va accede in primele doua multiplexuri (...) In momentul acesta nu se pot face calcule comerciale in legatura cu ce ne poate aduce in plus televiziunea digitala", a spus Petran.

El a mai spus ca pentru portofoliul de posturi operate de grupul Realitatea s-ar potrivi "ca o manusa" televiziunea digitala mobila.

Totodata, Horia Cazan, director tehnic in TVR, a declarat ca proiectul de modernizare a TVR a debutat la sfarsitul anului 2005.

"Televiziunea Publica asa cum am cunoscut-o eu in 2005 era un elefant ingenunchiat. Ne-am hotarat sa facem unele modernizari", a spus el, precizand ca in 2005 au inceput testele de emisie DVBT si dupa doi ani Televiziunea Romana a inceput emisia in HD.

Prezent la eveniment, Radu Teodorel, director al Directiei Control si Digitalizare din CNA, a spus ca digitalizarea terestra poate fi implementata in Romania, datorita experimentelor care s-au realizat pana in prezent la Bucuresti si Sibiu.

CNA va acorda licentele audiovizuale pentru televiziunile care vor intra pe multiplexurile digitale, potrivit lui Teodorel, care a precizat ca pe primele multiplexuri vor intra posturile TVR 1 si TVR 2 si canalele care au acoperirea cea mai mare la nivel national si cele mai mari audiente.

"CNA ar trebui sa gaseasca solutii si pentru acordarea de licente audiovizuale digitale terestre si pentru programele contra cost", a mai spus Teodorel.

Guvernul ar putea adopta, miercuri, proiectul de act normativ care va reglementa trecerea la televiziunea digitala, primele doua licente urmand sa fie acordate prin selectie comparativa pana la 30 iulie, a declarat, marti, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, la International Digital Forum.

"Avem toate avizele necesare pentru adoptarea acestui proiect de act normativ in urmatoarea sedinta a Guvernului, programata pentru miercuri, 12 mai", a spus Sandu.

Proiectul de act normativ stabileste conditiile, taxele de licenta si tipul procedurii de acordare a licentelor pentru trecerea la televiziunea digitala.

Potrivit documentului, castigatorii primelor doua multiplexuri digitale prin care populatia va putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital vor fi desemnati prin selectie comparativa pana la 30 iulie, iar urmatoarele patru, pana la 31 octombrie.

"Taxa de licenta va fi cuprinsa intre 1 si 2,5 milioane de euro, urmand ca pentru primele doua licente sa fie determinat cuantumul ce va fi achitat in functie de echipamentele de receptie propuse a fi subventionate de viitorii castigatori ai licentelor. Taxa de licenta nu poate fi mai mica de un milion de euro", a spus ministrul.

Conform documentului, primele doua licente care vor fi acordate vor acoperi, pana la 30 iunie 2011, 60% din populatia tarii si 50% din teritoriu.

"La finele anului viitor, cele doua licente vor acoperi 80% din populatie si 70% din teritoriu, urmand sa ajunga la 90% din populatie si 80% din teritoriu la 30 iunie 2012", a mentionat Sandu.

Bogdan Iana, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), a spus, marti, ca desemnarea ofertantilor castigatori pentru primele doua licente se va incheia la cinci luni de la publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ care va fi adoptat de Guvern in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Acest termen nu include si eventualele contestatii. Caietul de sarcini pentru licitatie va fi gata in cel mult de trei saptamani de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial", a precizat Iana.

El a adaugat ca studiile ANCOM arata ca, la nivel national, exista un numar de 450.000 de gospodarii care receptioneaza programele TV prin intermediul unei antene.

"Odata cu trecerea la televiziune digitala, vor avea nevoie de un echipament special pentru receptionarea programelor TV", a spus Iana.

Prezenti la eveniment, reprezentantii Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) si Austrian Broadcasting Service au afirmat ca sunt interesati sa participe la achizitioneze un multiplex digital.

"SNR a estimat ca are nevoie de 60 milioane de euro pentru a transmite programe TV in format digital. Am anuntat in repetate randuri ca vrem sa participam la licitatie si suntem deschisi la orice forma de colaborare", a spus presedintele SNR, Marius Popentiu.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice.

Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinatie de posturi Standard Definition si High Definition (HD), precum si servicii multimedia.

Procesul de trecere de la televiziunea analogica la cea digitala trebuie sa fie definitivat pana la 1 ianuarie 2012, in conformitate cu obligatiile pe care Romania si le-a asumat fata de Uniunea Europeana.

#protv, #ancom, #multiplex , #stiri Pro TV