Afacerea Sterling, cercetata de procurori

Joi, 21 Mai 2009, ora 13:24
1775 citiri
Afacerea Sterling, cercetata de procurori

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a demarat cercetari in dosarul Sterling, fiind in faza actelor premergatoare, pentru a stabili daca exista nereguli in aceasta afacere, au declarat, joi, pentru NewsIn, surse judiciare.

Pana la acest moment, anchetatorii nu au inceput urmarirea penala fata de vreo persoana, au mai spus sursele citate.

Reamintim ca Agentia Romana pentru Resurse Minerale (ANRM), care este reprezentantul Guvernului in aceste contracte petroliere, a acuzat compania Sterling Resources ca nu detine nici autorizatia de mediu, nici cea de constructie, necesare desfasurarii activitatii.

"Sterling si-a desfasurat activitatea, de la semnarea acordului din august 2007 si pana in noiembrie 2008, fara a avea autorizatia de constructie.

Aceasta se elibereaza de catre Consiliul Judetean Constanta. Noi am verificat la Inspectoratul de Stat in Constructii din Constanta, unde ne-au spus ca nu exista aceasta autorizatie de constructie.

De asemenea, am mai constatat ca nu au autorizatie de mediu, pentru explorare geologica.

Ei au prezentat un acord de mediu, pentru lucrari de prospectiuni, in loc de o autorizatie de mediu, care era necesara pentru lucrarile de explorare si evaluare a productiei, pe care ei le-au desfasurat", a declarat, miercuri, presedintele ANRM, Gelu Maracineanu, in cadrul Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.

De asemenea, in cadrul audierilor aceleiasi comisii, de la sfarsitul lunii aprilie, vicepresedintelui Sterling, Stephen Birrell, i s-a cerut sa explice de ce in nota de fundamentare a contractului exista alte date privind resursele petroliere din perimetrele concesionate Sterling in Marea Neagra, decat datele detinute de ANRM.

Potrivit estimarilor Agentiei, resursele petroliere din Marea Neagra, concesionate Sterling Resources, ar fi mai mari decat cele stiute pana acum, mai precis de 50 miliarde metri cubi gaze si de 278 milioane tone titei.

Presedintele ANRM a declarat, inca de la sfarsitul lunii aprilie, ca actul aditional 11 la contractul dintre Sterling si ANRM ar putea fi reziliat, ceea ce inseamna ca statul roman ar putea primi 45% din cantitatea de gaze extrasa de Sterling, iar locul ANRM in cadrul contractului ar putea fi luat de Romgaz.

In prezent, reprezentantul guvernului in aceste contracte petroliere este ANRM.

Contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol si Enterprise Oil, Exploration Limited si Canadianoxy a fost semnat in 1992. Acest contract are 11 acte aditionale. Potrivit reprezentantilor ANRM, contractul ar expira in 2038. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#companie, #contract, #gaze, #titei , #stiri Prospectiuni