Gaze de sist. Alungata din Vaslui, compania Chevron isi indreapta atentia catre Dobrogea

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 09:55
2292 citiri
Gaze de sist. Alungata din Vaslui, compania Chevron isi indreapta atentia catre Dobrogea

Compania Chevron a retras utilajele de la Pungesti, Vaslui, din cauza opozitiei localnicilor, dar si-a mutat centrul de interes in judetul Constanta, unde au inceput deja prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist.

Suprafata zonelor prospectate insumeaza peste o mie de kilometri liniari, iar procesul va dura un an, informeaza Mihai Mitroi, vicepresedintele Prospectiuni, companie ce colaboreaza cu Chevron.

"Compania noastra face explorarea geofizica, in fapt prima etapa a explorarii geofizice, si anume prospectiunea. Asta inseamna niste masuratori ale unor parametrii fizici ai pamantului efectuati la suprafata solului. Practic, noi realizam o ecografie, o radiografie a subsolului, obtinem o imagine a stratelor pamantului", a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat de corespondentul Mediafax.

El a precizat ca dupa incheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupa de explorarea gazelor de sist in judetul Constanta.

"Acesta este produsul final, predam aceasta ecografie clientului nostru si misiunea s-a incheiat. Ecografia da imaginea a ceea ce este in corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine si foreaza", a mentionat vicepresedintele companiei Prospectiuni, care se ocupa de aceasta etapa.

El a precizat ca aceasta prima etapa este clasificata ca avand un impact nesemnificativ asupra mediului.

De asemenea, Mihai Mitroi a spus ca suprafata zonelor care vor fi prospectate insumeaza peste o mie de metri liniari.

"Ceea ce realizam noi sunt 800 de kilometri de profil seismic in cele doua blocuri, in liniar. Sunt mai multe linii una langa alta, la 10 kilometri, 15 kilometri una de alta, paralel. Lungimea totala a liniilor in blocurile 17 si 18 este de 800 de kilometri, iar cu blocul 19 se fac 1.100 de kilometri in total", a spus vicepresedintele companiei Prospectiuni.

Prospectiuni doar in sudul Dobrogei

El a mai afirmat ca prospectiunile se vor face doar pe terenurile agricole ale comunelor din sudul Dobrogei si ca nu se va intra in interiorul acestora si nici in zona de litoral.

"Incercam sa ocolim localitatile, acolo nu putem sa facem lucrurile cum trebuie, nu putem intra in mijlocul localitatii cu utilajele noastre. In toate localitatile din sudul Dobrogei, cu exceptia celor care sunt pe litoral. De exemplu, nu are sens sa ne ducem in zona Costinesti, Vama Veche, Venus, Mangalia, nu intram acolo", a mai spus Mihai Mitroi.

El a declarat ca pe teritoriul fiecarei comune unde se fac prospectiuni au avut loc intalniri cu localnicii, carora li s-a explicat in ce constau lucrarile si ca proprietarii terenurilor pe care vor fi instalate echipamente vor fi despagubiti.

"La fiecare comuna s-a facut o intalnire anuntata in prealabil cu ajutorul primarilor. Noi am cerut primarilor sa ne sprijine in realizarea acestei intalniri si am incercat sa explicam despre ce este vorba cu aceste lucrari ale noastre. Acum suntem in faza in care marcam aceste aliniamente, dupa care luam legatura cu proprietarul de teren si ii oferim o compensatie pentru acest culoar pe care i-l facem prin cultura agricola, ii tasam un pic aratura. Compensatia se calculeaza foarte simplu: care este productia la hectar, pretul pietei, suprafata pe care am afectat-o si in felul acesta rezulta valoarea. Suntem la inceputul lucrarilor, nu stiu daca a primit cineva vreun leu", a spus Mihai Mitroi.

Conform datelor de pe site-ul Chevron, dupa incheierea studiului seismic urmeaza forarea unei sonde de explorare si evaluarea si testarea informatiilor obtinute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de sist dureaza aproximativ patru-cinci ani.

Chevron a primit licente pentru trei blocuri pe uscat situate in regiunea Constanta - perimetrele 17, 18 si 19.

Compania Prospectiuni a prezentat, vineri, jurnalistilor echipamentele folosite si modalitatea in care se desfasoara aceasta operatiune.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

#prospectiuni gaze sist Constanta, #explorare gaze Constanta, #Chevron explorari , #stiri Prospectiuni