Marile companii petroliere investesc 1 miliard de dolari in Romania

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 13:50
2774 citiri
Marile companii petroliere investesc 1 miliard de dolari in Romania

Marile companii petroliere carora li s-au concesionat in total 20 de perimetre pentru explorare petroliera, in cadrul Rundei a X-a organizata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), si-au asumat investitii de un miliard de dolari in total in Romania, in prospectiuni seismice si foraje, transmite NewsIn.

"Cumulat, companiile care au castigat licitatiile pentru cele 20 de perimetre petroliere, concesionate in Runda a X-a, si-au asumat investitii de circa un miliard de dolari, cam cate 500 milioane dolari in fiecare din cele doua faze de explorare. Prima faza este de trei ani, iar cea de-a doua de 2-4 ani.

Investitiile vor fi facute in prospectiuni seismice si in foraje de sonda, sunt lucrari de explorare pe care ei s-au obligat sa le faca. Daca aceste companii nu vor face investitiile, ele vor trebui sa dea acesti bani statului", a declarat pentru NewsIn presedintele ANRM, Alexandru Patruti.

Aceste lucrari vor demara dupa aprobarea prin Hotarare de Guvern a acordurilor petroliere semnate deja de ANRM, a afirmat Patruti. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a semnat pana in prezent jumatate din acordurile aferente Rundei a X-a. Acordurile se trimit apoi spre avizare la Ministerele Economiei, Mediului, Finantelor si la Justitie, iar fiecare poate face observatii pe marginea acestora.

De altfel, mai trebuie aprobate prin HG si acordurile de dezvoltare/exploatare semnate de ANRM in cadrul Rundelor a VIII-a si a IX-a, a mai spus presedintele ANRM.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat in luna iulie a anului trecut castigatorii perimetrelor scoase la concesionare pentru explorare petroliera, iar in urma rezultatelor Rundei a X-a au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se afla in platoul continental din Marea Neagra.

Astfel, castigatorii unor perimetre din platoul continental al Marii Negre sunt: LukOil Overseas & Vanco International, pentru perimetrele Rapsodia si Trident, Melrose Resources & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava si Cobalcescu, iar Petro Ventures BV pentru perimetrul Luceafarul.

De asemenea, in urma licitatiei organizata de ANRM, au mai fost concesionate alte 12 perimetre in Depresiunea Panonica societatilorAudax Resources Ltd., Avere Enegrz Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL si Universal Premium SA.

In plus, companiei Chevron Romania E&P BV i-au fost concesionate trei perimetre in Dobrogea, la Costinesti, Vama Veche si Adamclisi.

Intre companiile mari care licitasera initial, dar care nu au castigat, se numara Petrom, Romgaz, Rompetrol, Repsol, Total sau gigantul ExxonMobil.

Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de 15 ani in situatia descoperirii si exploatarii unor zacaminte. Acordurile inceteaza la sfarsitul fazei de explorare, dupa 3-10 ani daca rezultatele explorarii sunt negative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#anrm, #investitii, #explorare petroliera , #stiri Prospectiuni