Rentabilitatea angajatilor din Romania a scazut cu 12%

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 15:12
1927 citiri
Rentabilitatea angajatilor din Romania a scazut cu 12%
Sursa: screenprinting-aspsa.com

Rentabilitate angajatilor din Romania a scazut cu 12% in 2010, potrivit unui studiu realizat de compania de audit si cosultanta PwC Saratoga Romania.

Astfel, rentabilitatea capitalului uman din tara noastra a coborat de la 1,53 la 1,34 si se apropie de media din Europa Centrala si de Est (1,36). S-a mentinut insa un avantaj semnificativ in comparatie cu Europa de Vest (1,17).

Tehnic, indicele 1,34 reprezinta venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara platita de angajator sub forma de salariu.

Cauzele scaderii productivitatii sunt contextul economic, forta de munca mai scumpa si anularea practicilor de munca neplatita sau a angajarilor cu norma redusa.

Costurile cu forta de munca au crescut cu 10% in ultimul an, reprezentand 10,13% din costul total al unei companii. Totusi, costurile din Romania se mentin in continuare scazute in comparatie cu cele din Europa de Vest.

Scaderea rentabilitatii, motiv de ingrijorare

"Acesta este un semn de ingrijorare cu privire la competitivitatea Romaniei, iar companiile locale ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea rezultatelor financiare si a productivitatii muncii, pentru a mentine atractivitatea Romaniei ca destinatie de investitii in Europa Centrala si de Est", a declarat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Rata de recrutare s-a dublat in 2010 fata de 2009, ceea ce inseamna ca firmele romanesti isi refac efectivele dupa perioada de criza. Totusi, de Ruiter indeamna la precautie: "in conditiile in care perioada tulbure din punct de vedere economic se pare ca se va prelungi, este important pentru companiile locale sa ramana suple si agile si sa pastreze un control ferm asupra costurilor", spune Peter de Ruiter.

Totodata, a crescut angajamentul fortei de munca datorita dublarii orelor de training, in numar mai mare decat in Europa Centrala si de Est. Astfel rata absenteismului si rotatia de personal s-au pastrat la cote reduse.

Raportul mai arata si o crestere cu 38% a numarului de angajati alocati la un manager.

Studiul a fost facut pe baza datelor colectate de la 81 de companii din cinci ramuri economice diferite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rentabilitate angajati romani scadere, #rentabilitata capital uman PWC Romania , #Joburi