Finantele majoreaza cu 16% impozitul pe reevaluarea cladirilor

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 16:06
1943 citiri
Finantele majoreaza cu 16% impozitul pe reevaluarea cladirilor

Sectorul imobiliar, deja afectat de criza economica, va fi unul dintre cele mai afectate in urma eliminarii facilitatii legate de impozitarea rezervelor din reevaluare, in special pe segmentul cladirilor de birouri si comerciale, dar si in privinta terenurilor, aceste rezerve urmand sa fie taxate cu 16% fie la amortizare, fie la vanzare.

Facilitatea fiscala privind rezerva din reevaluare a fost introdusa in 2007 si a avut doua efecte pozitive pentru firme, potrivit Mihaelei Mitroi, partener consultanta fiscala, PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.

Pe de-o parte, a permis reducerea ratei efective de impozit pe profit prin deducerea treptata a unei amortizari mai mari, aferenta activelor reevaluate. Un alt avantaj a fost amanarea platii impozitului pe profit aferent rezervelor din reevaluare pana la schimbarea destinatiei rezervei si nu la momentul deprecierii sau vanzarii activului.

„OUG anuleaza ambele efecte ale acestei facilitati. Aceasta afecteaza toate companiile care au folosit tratamentul contabil alternativ, recunoscut fiscal pana acum, intrucat surplusul de depreciere rezultat in urma cresterii de valoare va trebui impozitat pe masura utilizarii bunului.


Asta inseamna ca, datorita acestei ordonante, in fapt acest surplus din reevaluare nu mai creeaza avantajele fiscale prin amortizare, desi pe alta parte, baza de impunere pentru impozitele locale a fost majorata de catre cei care au efectuat evaluarea."


„Masura Ministerului de Finante este o masura artificiala prin care se incearca sa se aduca venituri suplimentare la buget.


Pe anumite segmente, piata imobiliara a suferit deprecieri de 20-25% fata de valorile estimate in aceeasi perioada a anului trecut, pe alte segmente deprecierile ating si 50-60%", sustine Victor Stan, director general la compania de consultanta si evaluare SHM Smith Hodgkinson.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezvoltatori, #imobilare, #impozit, #plata, #reevaluare , #stiri PWC Romania