Investitii de 5 mld euro in termoficare, pentru reducerea giga-caloriei

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 12:18
1543 citiri
Investitii de 5 mld euro in termoficare, pentru reducerea giga-caloriei

Sistemul de furnizare centralizata a energiei termice din Romania necesita investitii de cinci miliarde euro in urmatorii zece ani pentru reducerea pierderilor de 30% din energie, ineficienta care determina costuri ale giga-caloriei cu 20% mai mari fata de alte state UE, potrivit unui studiu PwC, citat de NewsIn.

"Sistemul centralizat de termoficare din Romania este foarte ineficient si se bazeaza in mare masura pe subventiile de stat pentru a asigura energie termica la costuri suportabile pentru populatie", a declarat, miercuri, partener servicii de consultanta pentru management PwC Romania, Bogdan Belciu, unul dintre autorii raportului.

Astfel, pentru reducerea pierderilor, imbunatatirea eficientei si atingerea standardelor de mediu ale Uniunii Europene, sistemul de furnizare centralizata a energiei termice din Romania necesita investitii de cinci miliarde euro in urmatorii zece ani.

In actualul sistem, controlat in principal de autoritatile locale, valoarea investitiilor anuale intreprinse se ridica la doar 30 de milioane euro, suma total insuficienta, motiv pentru care solutia ar fi parteneriatele public-privat.

"Se estimeaza ca aproape 30% din energia termica produsa in Romania se pierde inainte de a ajunge la consumatori, pierderi de trei ori mai mari decat cele inregistrate in alte state europene.

Drept consecinta a ineficientei sistemului, costul giga-caloriei in Romania este cu 20% mai mare decat in alte state membre ale Uniunii Europene. (...)

Valoarea medie a subventiilor acordate la nivel national se ridica la 40% din pretul aprobat de distributie pentru operatori per giga-calorie, ceea ce costa bugetul public pana la 500 de milioane euro anual.

In ciuda nivelului ridicat al subventiei, cei mai multi operatori din domeniu raporteaza pierderi si au un grad ridicat de indatorare, ceea ce impiedica finantarea investitiilor necesare in reabilitarea si optimizarea sistemului", se precizeaza in studiul PwC.

In ultimii 15 ani, numarul oraselor si comunelor conectate la sistemul centralizat de termoficare a scazut de la peste 300 de municipalitati in 1996, la doar 100 in 2010, dintre care 83 sunt orase si 17 sate.

Per total, numai 18,37% din populatia Romaniei are acces la energia termica furnizata in sistem centralizat.

Capitala consuma 37% din energia termica distribuita la nivel national, in vreme ce regiunea Centru (judetele Alba, Sibiu, Mures, Brasov, Harghita si Covasna) are cea mai redusa rata de penetrare pentru sistemul de incalzire centralizata.

"Incepand cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, criteriile de acordare a subventiilor pentru populatie se vor schimba.

Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, tinand cont de faptul ca noi estimam ca, in absenta unor modalitati alternative de a distribui ajutoarele de caldura catre categoriile vulnerabile de populatie, costurile cu agentul termic ar putea depasi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodarie, ajungand la 12% la nivel national, sau chiar 14-15% in unele regiuni", a adaugat Bogdan Belciu.

Reprezentantul PwC este de parere ca sistemul de furnizare centralizata a energiei termice din Romania are un potential urias de eficientizare si optimizare.

"De la alegerea celor mai eficienti combustibili din punct de vedere al costurilor, la imbunatatirea proceselor, adoptarea modelului de cogenerare si reabilitarea retelelor de distributie, exista multiple modalitati de reformare a sistemului si de transformare a acestuia intr-un model de succes care sa asigure energie termica la costuri accesibile, respectand cerintele europene in materie de mediu.

Pentru ca acest lucru sa se intample insa, autoritatile publice trebuie sa-si schimbe radical abordarea in ceea ce priveste sistemul de termoficare, cat mai curand posibil", a concluzionat Bogdan Belciu. 

#energie termica, #investitii energie termica, #pierderi energie termica , #stiri PWC Romania