PWC: Bancile din Romania ar trebui sa apeleze la o ieftinire rationala a creditarii

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 11:15
2083 citiri
PWC: Bancile din Romania ar trebui sa apeleze la o ieftinire rationala a creditarii

Criza financiara externa afecteaza in primul rand investitiile straine din Romania, lichiditatile trimise de muncitorii romani din afara, precum si exporturile romanesti, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte, Emilian Radu, partener al PriceWaterhouse Coopers (PwC) Romania.

"Criza lor franeaza investitiile straine, trimiterile de lichiditati in tara, exporturile romanesti si, nu in ultiumul rand, turismul international. La acestea se adauga si problemele noastre interne, care se reflecta prin faptul ca nu avem investment grade de la doua agentii de rating", a spus partenerul si seful departamentului tranzactii si management de criza al PriceWaterhouse Coopers Romania.

Acesta a afirmat ca printre masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia se afla mobilizarea cererii interne, care poate fi sprijinita prin apelarea la finantare externa ( n.r. FMI si Comisia europeana).

In opinia lui Emilian Radu, imprumutul pe care Romania l-ar obtine de la Fondul Monetar International va da credibilitate economiei romanesti. In actuala criza financiara, sistemul bancar romanesc trebuie sa faca primul pas, astfel, BNR trebuie sa stabilizeze cursul leului, care va da incredere in moneda nationala sa diminueze rezervele obligatorii si sa diminueze dobanda.

In schimb, bancile din Romania ar trebui sa apeleze la o ieftinire rationala a creditarii, care va sustine puterea de cumparare, si la o reprofesionalizare a analizei cererii de credit.

Reprezentantul PriceWaterhouse Coopers Romania considera ca societatile care reusesc sa vada dincolo de reducere de costuri si gandesc in viitor vor avea, in 2009, nenumarate oportunitati in zona Europei de Sud-Est, unde va fi o puternica activitate pe sectorul de fuziuni si achizitii.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#criza, #exporturi, #investitii, #lichiditati, #romania, #straine, #turism , #stiri PWC Romania