PwC: Romania poate castiga o cota mai mare pe piata de outsourcing

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 14:14
2068 citiri
PwC: Romania poate castiga o cota mai mare pe piata de outsourcing

Romania va trebui sa ofere facilitati la nivelul celor din alte tari din Europa Centrala si de Est, pentru a-si creste cota pe piata globala a serviciilor externalizate, in conditiile reducerii costurilor, ca urmare a crizei economice, arata un studiu publicat joi de PricewaterhouseCoopers Romania si preluat de NewsIn.

"Nu trebuie sa ignoram faptul ca exista o competitie globala pentru atragerea de investitii, si, in acest sens, guvernele si autoritatile locale acorda stimulente, fiscale sau de alta natura, furnizorilor de servicii externalizate.

Astfel, Romania va trebui sa ofere facilitati, cel putin la un nivel similar cu alte tari din Europa Centrala si de Est, pentru a-si creste cota de piata in aceasta industrie", a declarat Dan Iancu, partener servicii de consultanta in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.

Studiul a aratat ca recesiunea economica din 2009 a subliniat inca o data importanta reducerii costurilor si imbunatatirii eficientei drept principalele motive strategice pentru outsourcing, urmate de accesul la personal calificat.

"Incetinirea cresterii economice in tarile dezvoltate, fapt ce genereaza presiuni asupra companiilor in a identifica arii de reducere a costurilor, precum si costul salarial relativ scazut din Romania pot genera noi oportunitati pentru furnizorii locali de servicii externalizate", a mai spus Iancu.

Furnizorii de servicii externalizate din intreaga lume preconizeaza ca cererea pentru servicii outsourcing va creste in ritm rapid. In consecinta, companiile de outsourcing angajeaza personal si investesc in noi servicii cu potential de dezvoltare, arata un nou studiu global efectuat de Duke University Offshoring Research Network si PricewaterhouseCoopers (PwC).

Astfel, studiul care a cuprins 514 furnizori de servicii externalizate din 50 de tari a indicat ca industria se transforma ca urmare a aparitiei unor noi furnizori si a eforturilor companiilor de outsourcing de a se extinde pe noi piete, iar firmele de profil din America de Nord si India - care au dominat vreme indelungata aceasta industrie - sunt in prezent concurate tot mai intens de jucatori din America Latina, Europa de Est si Asia.

Potrivit studiului, o mare parte a furnizorilor de servicii externalizate se asteapta sa obtina noi contracte pentru dezvoltarea de sisteme informatice si prestarea de alte servicii IT in urmatoarele 18 pana la 36 de luni.

In plus, studiul arata ca numarul furnizorilor care intentioneaza sa ofere servicii financiare si de contabilitate, de resurse umane, precum si servicii de inovare (ex. cercetare-dezvoltare) s-a dublat fata de anul precedent. Per total, 62% dintre furnizori au declarat ca intentioneaza sa-si extinda oferta de servicii.

Desi India ramane liderul pietei de outsourcing, alte economii emergente cauta sa se extinda in acest sector, precum China si Filipine.

#pwc, #facilitati, #piata, #outsourcing, #servicii , #stiri PWC Romania