Romania, locul 151 din 183 tari dupa usurinta cu care se platesc taxele

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 14:54
1351 citiri
Romania, locul 151 din 183 tari dupa usurinta cu care se platesc taxele

Romania se claseaza pe locul 151 din 183 de economii analizate, in functie de usurinta cu care se platesc taxele, in usor regres fata de editia precedenta, cand s-a clasat pe locul 147, potrivit raportului Paying Taxes 2011, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala (BM), informeaza NewsIn.

"Aceasta pozitionare este puternic influentata de numarul mare de plati de taxe si de impozite existente in Romania: nu mai putin de 113 plati pe parcursul unui an, din care 84 se refera la platile aferente contributiilor sociale. Nu exista un sistem electronic de plati functional. Pozitia tarii din a doua jumatate a clasamentului nu se datoreaza numai sistemului fiscal din Romania, ci si reformelor fiscale implementate de alte tari", a declarat liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania, Peter de Ruiter.

Numarul de ore necesare pentru conformarea cu legislatia fiscala a crescut in ultimul an, de la 202 ore anul trecut la 222 de ore in raportul de anul acesta.

Acest lucru se datoreaza in principal introducerii unor reglementari mai anevoioase in ceea ce priveste contractele de munca, precum si noilor reglementari privind plata impozitului pe profit.

Potrivit PwC, s-au facut si progrese in acest timp. Procesul de emitere a facturilor in format electronic, introdus in octombrie 2009, a fost simplificat pentru a imbunatati procesul de conformare.

"In cursul anului 2010, Guvernul a introdus alte cateva masuri fiscale menite sa ajute la atingerea tintelor de deficit bugetar. Se asteapta ca aceste masuri sa afecteze pe viitor indicatorul referitor la plata taxelor. Este vorba de majorarea TVA de la 19% la 24%, impreuna cu introducerea unor noi reglementari privind plata TVA, o majorare a taxelor locale (de exemplu taxa pe autovehicule, taxa pe emiterea de certificate, notificari si autorizatii de publicitate), precum si introducerea unui sistem nou de penalizare pentru intarzieri in plata taxelor", a precizat Peter de Ruiter.

De altfel, usurinta cu care se platesc impozitele devine tot mai mare.

In ultimii sase ani, in peste 60% din tarile in care s-a efectuat studiul Doing Business, usurinta cu care se platesc impozitele a crescut.

Pentru tarile cuprinse in studiul Paying Taxes, atat din anul 2006, cat si din 2011, costul impozitelor a scazut in medie cu 5%, timpul necesar respectarii obligatiilor fiscale cu o saptamana si numarul platilor cu aproape patru.

Tara cu progresele cele mai mari a fost Tunisia, care a implementat sisteme de plata electronica a impozitului pe profit si a taxei pe valoare adaugata si a extins utilizarea acestora pentru majoritatea firmelor.

Schimbarile au redus cu 14 numarul de plati pe an, conform evaluarii Doing Business, iar timpul necesar respectarii obligatiilor fiscale cu 84 de ore.

Ca medie in intreaga lume, compania-etalon plateste mai mult de noua impozite diferite.

In anul 2009/2010, 17 tari si-au redus cotele de impozit pe profit. Numarul platilor variaza in functie de regiune.

Compania-etalon efectueaza cele mai multe plati in Europa Centrala si de Est, in medie 45,3 pe an, si respectiv cele mai putine plati in tarile OECD, doar 13,2 in medie.

Totodata, timpul necesar respectarii obligatiilor fiscale variaza si el in functie de regiune, de la cel mai scurt timp in OECD (209 ore) si Uniunea Europeana (222 ore), la cel mai lung timp in Asia Centrala si de Europa de Est (332 ore), G20 (370 de ore), America Latina si Caraibe (385 ore).

Acesta este cel de-al sasele an in care raportul Doing Business al Bancii Mondiale si al IFC a inclus si indicatorul referitor la plata taxelor.

Acest indicator masoara usurinta cu care se platesc taxele in 183 de economii din intreaga lume.

Indicatorul referitor la plata taxelor masoara sistemul fiscal din punctul de vedere al unei companii locale, care trebuie sa se conformeze cu diferitele legi si regulamente fiscale.

Compania studiu de caz este una mica sau mijlocie, cu capacitati de productie si desfacere, aleasa in asa fel incat sa permita comparatia dintre sisteme fiscale ale diverselor tari. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#romania, #taxe, #impozite, #plati , #stiri PWC Romania