Un roman cu salariu mediu isi poate cumpara un apartament cu 2 camere in 50-60 de ani

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 14:43
2136 citiri
Un roman cu salariu mediu isi poate cumpara un apartament cu 2 camere in 50-60 de ani

Pentru a achizitiona un apartament cu 2 camere cu un salariu mediu este nevoie de 50-60 de ani, Romania fiind pe unul din ultimele locuri din Europa din acest punct de vedere, alaturi de Bulgaria si Ucraina, a declarat directorul diviziei de Real-Estate a PWC Romania, Speranta Munteanu. "Ceea ce vedem in prezent pe piata imobiliara este mai putin efectul crizei globale ci mai degraba tine de zvonistica. Cu toate acestea, Romania este printre ultimele din Europa in ceea ce priveste indicele salariului/mp. Pentru a cumpara un apartament de doua camere cu un salariu mediu este nevoie de 50-60 de ani fata de 20 de ani in alte tari din regiune", a mai spus reprezentantul PWC Romania in cadrul seminarului Focus: "Piata imobiliara in 2008", organizat de cotidianul Business Standard.


Aceasta a mai adaugat in cadrul seminarului ca dezvoltatorii imobiliari vor avea tendinta de a muta costurile de constructie in pretul final care pana acum reprezenta doar 7-8% din acesta, iar aceast lucru va duce la o crestere a pretului de vanzare a unitatilor noi.


La randul sau, directorul executiv al Globe Trade Centre (GTC) Romania, Shimon Gallon sustine ca socoteala cu numarul de salarii necesare achizitionarii unui apartament este problematica atat in Romania, cat si Ucraina si Bulgaria deoarece majoritarea oamenilor au venituri la negru.


"Problema cu salariile este recunoscuta in Romania, Bulgaria si Ucraina. Cu toate acestea, nevoia de locuinte este destul de mare, bani sunt la destul de multi, iar noi pe ei ii vizam. Construim pentru segmentul middle class", a declarat Gallon, care a a adaugat ca preturile apartamentelor nu vor scadea pentru ca bancile vor scumpi creditele, costul constructiilor va creste.