PepsiAmericas nu se vinde pentru 6 miliarde $

Vineri, 08 Mai 2009, ora 10:31
1286 citiri

PepsiAmericas a respins, joi, oferta de preluare integrala primita din partea actionarului minoritar PepsiCo, considerand ca pretul oferit subevalueaza avantajele tranzactiei, dupa ce si Pepsi Bottling Group a procedat in acelasi fel, transmite Reuters.

Compania de imbuteliere PepsiAmericas a aratat ca propunerea "subevalueaza semnificativ beneficiile strategice ale consolidarii sistemului, precum si economiile care pot fi realizate in urma unei astfel de tranzactii", relateaza Mediafax.

PepsiCo a oferit, in urma cu doua saptamani, sase miliarde de dolari pentru achizitia actiunilor pe care nu le detine la cei mai mari doi imbuteliatori ai grupului, Pepsi Bottling si PepsiAmericas.

Conducerea Pepsi Bottling a anuntat, luni, ca respinge oferta de preluare integrala inaintata de actionarul minoritar PepsiCo, intrucat pretul, care evalueaza compania americana de imbuteliere la 6,5 miliarde de dolari, este "total inadecvat".

PepsiCo a oferit in total sase miliarde de dolari in vederea preluarii actiunilor pe care nu le detine la cei doi imbuteliatori, pentru a reduce costurile si a intari controlul asupra sistemului de distributie.

Grupul a oferit 29,50 dolari pentru fiecare actiune Pepsi Bottling si 23,27 dolari pentru fiecare actiune PepsiAmericas, cu 17% peste pretul de inchidere al titlurilor companiei atins cu o zi inainte de inaintarea ofertelor.

Potrivit analistilor, PepsiCo isi poate permite sa plateasca 38-44 dolari pe actiune pentru Pepsi Bottling si 28 de dolari pe actiune pentru PepsiAmericas. 

PepsiCo a precizat ca ambele companii trebuie sa accepte preluarea, in caz contrar urmand sa nu cumpere niciuna dintre acestea.

Pepsi Bottling, la care PepsiCo detine o participatie de 33,1%, asigura peste 50% din vanzarile grupului de bauturi racoritoare in America de Nord si circa 40% la nivel mondial.

Pepsi Americas este al doilea mare producator si distribuitor de bauturi PepsiCo si a preluat in 2007, integral, grupul Quadrant-Amroq Bottling (QAB), producatorul si distribuitorul bauturilor Pepsi in Romania.

QAB Romania detine doua unitati de productie a bauturilor racoritoare la Bucuresti, si una la Covasna, pentru apa minerala.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#pepsiamercias, #pepsico, #pepsi bottling, #preluare, #bauturi, #actiuni , #stiri Quadrant Amroq