Incasarile din timbrul de mediu au fost de circa 733 milioane de lei, anul trecut

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 15:49
1373 citiri
Incasarile din timbrul de mediu au fost de circa 733 milioane de lei, anul trecut

Incasarile din timbrul de mediu au fost, in 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxa auto catre cei care au obtinut hotarari judecatoresti definitive in acest sens, arata datele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, in anul 2013, AFM a avut incasari totale in valoare de 732.325.750,22 lei, reprezentand incasarile din taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv timbrul de mediu.

Din acest total, s-a restituit de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) si AFM suma de 570.276.616,04 lei, ca urmare a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.

Presedintele AFM, Adrian Gearap, a afirmat, luni, cu ocazia lansarii Programului 'Rabla' 2014, ca estimarile privind incasarile din timbrul de mediu pentru anul acesta ajung in jurul sumei de 750-800 de milioane de lei.

In data de 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro5, Euro4 si Euro3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.

Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro3 si Euro4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit Rovanei Plumb, "emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor care merg cu motorina".

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#incasari timbru mediu, #program Rabla 2014, #taxa auto Romania , #Stiri Rabla