Programul Rabla 2014 pentru companii incepe, cel mai probabil, din 20 aprilie

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 14:45
2095 citiri
Programul Rabla 2014 pentru companii incepe, cel mai probabil, din 20 aprilie

Persoanele juridice si institutiile publice care sunt interesate sa achizitioneze un autovehicul nou prin Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National (Rabla) se pot inscrie, conform ultimelor estimari, din 20 aprilie.

Pentru editia din acest an a Programului 'Rabla', lansat oficial cu doua luni mai devreme decat in 2013, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice si institutii publice. In cazul persoanelor fizice, programul incepe de marti, 8 aprilie.

Potrivit proiectului de ordin privind derularea programului guvernamental, posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani isi vor putea achizitiona, in 2014, o masina noua prin programul 'Rabla' pe baza unui tichet valoric in suma de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima data cand voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmand sa fie alocate electronic in sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achizitionarea unui autovehicul nou, la fel ca si anul trecut.

Pentru editia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc sa beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producatorilor/dealerilor validati in program.

Procedura de acordare a tichetului valoric

Procedura prevede ca persoana fizica interesata sa cumpere o masina noua prin Programul 'Rabla' sa mearga la dealerul auto pentru a se inscrie in sistemul national. In termen de cinci zile lucratoare, AFM urmeaza sa valideze datele inscrise de solicitant, iar in decurs de 30 de zile acesta trebuie sa-si radieze masina veche din circulatie si sa semneze un contract de vanzare-cumparare cu dealerul de la care achizitioneaza un autovehicul nou. Daca aceste conditii nu se intrunesc, tichetul valoric se intoarce in baza nationala, iar persoana fizica/juridica pierde dreptul de a mai cumpara o masina noua pe baza acelui document.

Pe de alta parte, posesorul unei masini vechi eligibile pentru 'Rabla' poate transmite voucherul unei alte persoane, dar din prima zi cand se prezinta la dealerul auto si pe baza unei declaratii semnate pe propria raspundere.

In vederea stimularii achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 de lei in urmatoarele situatii: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, respectiv achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La sfarsitul lunii martie, AFM a publicat lista producatorilor/dealerilor validati si respinsi in Programul 'Rabla 2014'. Astfel, din cele 107 dosare depuse, dupa contestatii, au fost validate 94, potrivit ministrului Mediului.

Dosarele admise in programul 'Rabla 2014' au fost depuse pentru un numar total de 230 de puncte de lucru/agenti autorizati care vor putea comercializa autovehicule in cadrul programului din acest an.

Conform bugetului de venituri si cheltuieli al AFM, publicat in martie in Monitorul Oficial, Programul guvernamental de stimulare a innoirii parcului auto national beneficiaza, in acest an, de o alocare totala de 154,86 milioane de lei.

Recent, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, afirma ca Programul 'Rabla' nu trebuie sa se opreasca, deoarece exista inca un procentaj semnificativ de masini foarte vechi in circulatie.

"Nu cred acum in acest scenariu (renuntarea la Programul 'Rabla' - n. r.). M-am intalnit cu Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania. De asemenea, reprezentantii tuturor producatorilor s-au intrunit cu Administratia Fondului pentru Mediu pentru discutii tehnice pe programul 'Rabla'. Nimeni nu si-a exprimat un punct de vedere in sensul ca ar trebui sa se opreasca programul si eu cred ca nu trebuie sa se opreasca pentru ca inca avem un procent semnificativ de masini foarte vechi. Daca acest sistem functioneaza, atunci aduce un beneficiu", declara, pentru AGERPRES, Korodi.

Conform AFM, romanii au cumparat, pana in prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului 'Rabla 2013', iar circa 19.900 de masini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numarul total de autovehicule cumparate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, in 2013, in prima faza, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete 'Rabla'. Ulterior, din noiembrie, numarul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arata ca parcul auto national din Romania ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unitati, in crestere cu 4,73% fata de aceeasi perioada din 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#program Rabla 2014, #tichet valoric, #dosare Rabla 2014 , #Stiri Rabla