CGMB a dat unda verde demararii procedurilor de reorganizare a RADET Bucuresti

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 12:31
2085 citiri
CGMB a dat unda verde demararii procedurilor de reorganizare a RADET Bucuresti
Sursa foto: Cotidianul.ro

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat, in sedinta de sambata, trei proiecte de hotarare ce vizeaza demararea procedurilor de reorganizare a RADET, transformarea acesteia in societate comerciala si fuzionarea cu o parte din ELCEN in vederea crearii unei societati care sa asigure productia, transportul si distributia energiei termice.

Conform unui amendament propus de liderul grupului USL, Bogdan Georgescu, si votat de catre Consiliu, documentele care vor fi elaborate de catre consultantul ce va alege solutiile privind reorganizarea RADET nu vor mai fi supuse aprobarii CGMB.

Aceste solutii pot consta fie in delegarea serviciului public de productie, transport si distributie a energiei termice, fie pastrarea lui la municipalitate sau privatizarea.

Dupa votarea acestor proiecte, Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice este cea care va decide cu privire la solutiile propuse de consultant.

Primarul general Sorin Oprescu mentiona zilele trecute ca cele trei proiecte sunt necesare pentru ca sunt prevazute in calendarul pentru fuzionarea celor doua institutii.

"O societate comerciala, ELCEN-ul, care a inceput sa-si parcurga drumul ei, depinde de Ministerul Economiei, care a dispus sa se intruneasca AGA, iar noi in acest timp pregatim pasii pentru a avea la dispozitie consultanta necesara atat tehnica, juridica, legala, cat si cea legata de protectia populatiei, pentru transformarea RADET-ului in societate comerciala', a spus Oprescu.

De ce e necesara consultanta Bancii Mondiale

Cat priveste consultanta din partea Bancii Mondiale, edilul-sef a sustinut ca aceasta institutie se bucura de credibilitate la nivel international. Nu ramane decat ca CGMB si comitetul actionarilor care intra in cele doua societati sa decida care dintre aceste variante este cea mai buna pentru populatie, deoarece obiectivul este unul singur - de a nu mai mari pretul, daca afara se mareste pretul la gaz sau la curent electric.

"Aceasta consultanta este necesara din punct de vedere tehnic, sa respectam legile si mergand mai departe sa vedem care sunt variantele propuse pentru reasezarea si modernizarea CET-urilor pentru a putea creste eficienta producerii de curent electric si in acelasi timp a energiei termice pentru populatie", a subliniat edilul-sef, pe 24 aprilie.

Pentru modernizarea CET-urilor se are in vedere contractarea unui credit

Legat de datoriile RADET, el a spus ca acestea se vor stinge prin fuziunea cu ELCEN, dupa ce Regia va fi transformata.

Sorin Oprescu a aratat ca ELCEN are doua datorii. "Una o sting ei pana la aceasta unificare, cel putin si-au luat angajamentul acesta, si mai ramane plata unui credit pe care l-au luat in urma cu un an de zile, urmand ca societatea comerciala nou-infiintata sa plateasca acest credit de 74 milioane de euro", a afirmat Oprescu.

Referitor la noile solutii pentru modernizarea CET-urilor in cadrul viitoarei societati, Oprescu a spus ca exista posibilitatea obtinerii unui credit, 80% din bani fiind folositi pentru producerea de curent electric, iar 20% pentru energie termica.

"Alta solutie ar fi delegarea de serviciu, si aceasta este foarte importanta, pentru ca daca vom face acest lucru, si nu e vorba de darea patrimoniului, societatea avand actionar principal Primaria Capitalei, se face delegarea de serviciu cu obligatia injectiei de aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea CET-urilor intr-un timp cat mai scurt", a mai afirmat Oprescu.

Proiectele aprobate de CGMB sunt rezultatul Memorandumului privind fuziunea dintre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) aprobat pe 27 martie de Guvern.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#reorganizare Radet Bucuresti, #Consiliu General Bucuresti Radet, #fuziune RADET ELCEN, #datorie RADET, #modernizare CET , #Management