Institutul pentru Politici Publice: Frauda de la Radet, doar varful icebergului

Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:46
1707 citiri
Institutul pentru Politici Publice: Frauda de la Radet, doar varful icebergului

Cazul RADET, in care se atribuiau de catre conducerea institutiei contracte frauduloase unor firme de constructii arata cat de vulnerabil la coruptie este sistemul de achizitii publice din Romania, atrag atentia reprezentantii IPP.

Din 10 miliarde de euro in 2009, 10 miliarde euro in 2010, 16 miliarde de

euro in 2011 cat reprezinta totalul achizitiilor desfasurate anual in ultimii ani in Romania, 33% din bani au fost atribuiti prin contracte de achizitii unui numar de numai 50 de firme, manetioneaza IPP, intr-un comunicat.

Reprezentantii IPP atrag atentia ca Romania pierde in fiecare an 2 miliarde de euro, pentru ca autoritatile "nu urmaresc cum un produs standard cumparat de o autoritate publica cu 1 leu este achizitionat de altele cu pana la 10 lei".

"Din pacate, tendinta actualelor autoritati nu este orientata catre cresterea transparentei procesului de achizitii, atat in etapa de atribuire cat mai ales in cea de executie a contractelor, IPP cerand ca toate informatiile despre toate etapele de executie ale contractelor sa fie in acelasi loc (SEAP), iar publicul sa aiba acces in timp real la aceste date", mentioneaza comunicatul transmis de IPP.

Membrii acestei institutii sunt de parere ca ANRMAP se straduieste sa protejeze

drepturile firmelor, ca si cand beneficiarii finali ai lucrarilor si serviciilor din bani publici nu sunt cetatenii acestei tari, ci conturile directorilor firmelor contractante.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ancheta RADET, #pierderi RADET, #IPP despre ancheta Radet , #Profit