Administratorul ELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei functioneaza nelegal

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:31
2984 citiri
Administratorul ELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei functioneaza nelegal
Foto: Pixabay

Conducerea Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti, noul distribuitor de energie termica al Capitalei dupa preluarea activitatii RADET, tergiverseaza semnarea contractului cadru cu ELCEN, avertizeaza Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

"In paralel, continuand politica de forta impusa de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) care a obligat ELCEN sa livreze apa calda gratis catre RADET, Termoenergetica solicita ELCEN sa furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, in afara contractului, adica nelegal", se arata in comunicatul de presa al companiei.

"Pentru a completa tabloul manierei defectuoase in care atat conducerea PMB cat si cea a Termoenergetica au inteles sa gestioneze situatia dramatica a termoficarii - avand deja experienta falimentarii RADET - va aducem la cunostinta ca la aproape 30 de zile de la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti in care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu in conturile societatii", continua reprezentantii Sierra Quadrant.

Acest lucru inseamna ca Termoenergetica, urmand modelul RADET, va primi energie termica gratis de la ELCEN si va acumula datorii, fiind lipsita totodata de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor si pentru reparatiile retelei de conducte. In prezent, datoriile curente neincasate de ELCEN au ajuns la cca 250 milioane de lei, fara a lua in calcul datoria istorica de 3,7 miliarde de lei.

In tot acest timp, actiunile de imagine ale PMB pentru care sunt cheltuite sute de milioane de lei s-au intensificat, fapt ce "demonstreaza dezinteresul pentru problemele structurale cu care se confrunta orasul".

"Atragem din nou atentia ca aceasta abordare afecteaza substantial situatia economica a ELCEN, societate aflata deja in insolventa, care face eforturi deosebite de a duce la indeplinire planul de reorganizare.

Fara a ne pronunta cu privire la intentia PMB, apreciem ca fiind un semnal de alarma refuzul conducerii primariei de a constitui o garantie cuprinsa in contractul cadru menita sa asigure recuperarea creantelor ELCEN, dar care ar reprezenta si o dovada a bunei credinte si o garantie inclusiv a faptului ca nu se doreste urmarea modelului RADET.

Legat de acest aspect, anuntam si pe aceasta cale ca, in lipsa acestei garantii, vom solicita PMB si Termoenergetica achitarea facturilor in avans sau prin mecanismul conventiei de plata in avans, prevazuta in OUG 36/2016, prin care se asigura plata in avans de catre PMB direct catre ROMGAZ a gazelor necesare functionarii in siguranta a serviciului de termoficare pe toata perioada de iarna.

Mentionam insa ca, in lipsa contractului cadru, aceasta conventie nu poate fi semnata, PMB reusind astfel sa evite inclusiv plata furnizorului si obligand ELCEN sa achite materia prima folosita din rulajul propriu, fapt ce destabilzeaza suplimentar situatia financiara a societatii".

"Ceea ce observam este de fapt un banal copy-paste al RADET. Dna Firea si dl Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET dupa faliment si inscaunat la Termoenergetica, aplica modelul deja consacrat: nu capitalizeaza Termoenergetica ca sa poata solicita livrarea apei calde gratis in continuare si sa se planga apoi ca nu sunt bani de reparatii, stiind ca nu vom lasa oamenii in frig.

Nu semneaza contractul cadru ca sa evite astfel semnarea conventiei de plata in avans pentru a nu fi obligati sa plateasca direct furnizorul de gaze si sa ne oblige pe noi sa platim din alte surse, cat timp nu incasam nimic de la Termoenergetica. Nu semneaza contractul inclusiv ca sa nu avem cui sa trimitem facturile. Mai mult decat atat, cum ar putea plati subventia daca Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi intocmite?

Avocatii nostri au inceput deja sa analizeze posbilitatea actionarii in instanta pentru abuz in serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil si la limita legii",

a declarat Ovidiu Neacsu, partener fondator SIERRA QUADRANT.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Sistem termoficare Capitala func ioneaza nelegal , #stiri Radet