Termoenergetica: Stiam ca RADET va intra in faliment, pentru ca nu ai cum sa platesti o datorie istorica de 3,7 miliarde de lei

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 14:14
2694 citiri
Termoenergetica: Stiam ca RADET va intra in faliment, pentru ca nu ai cum sa platesti o datorie istorica de 3,7 miliarde de lei
Foto: Pixabay

Falimentul RADET era iminent, intrucat regia de termoficare nu avea nicio sursa din care sa poata plati datoria istorica de 3,7 miliarde de lei pe care o are catre Elcen, a declarat, joi, Alexandru Burghiu, administratorul Termoenergetica, intr-o conferinta de profil.

Termoenergetica a preluat, de la 1 decembrie, serviciul de distributie si furnizare a energiei termice in Capitala.

"Termia in Bucuresti este cel mai fierbinte subiect, ca sa spun asa. Constatam cu totii si stim ca este un nivel al serviciilor anormal pentru secolul al XXI-lea, insa, pentru a vedea care sunt metodele de rezolvare a acestui sistem trebuie sa vedem care sunt cauzele. Pana acum s-a mers pe principiul totul e bine pana se intampla ceva. Vorbim de un sistem de 4.000 de kilometri si 1.023 de puncte termice. Mai sunt doar patru CET-uri din cele sase proiectate. De aceea se intampla foarte multe neplaceri in zonele deficitare, cum ar fi sectorul 1, sectorul 2, zonele Colentina si Pantelimon, unde stim cu totii ce se intampla in ultimul timp si in decursul anilor, ca aceasta este o problema a ultimilor 15 ani", a spus Burghiu.

El a aratat ca s-a ajuns la acest nivel al avariilor si al problemelor pentru ca singurul mare proiect a fost in perioada 1995 - 2004, cand s-au inlocuit 110 kilometri de conducta.

Burghiu a adaugat ca nu este elocventa paralela cu sistemul similar din Varsovia, care are putin peste 1.000 de kilometri si a fost modernizat in 15 ani. De fapt, se pot moderniza doar 7,5 kilometri de conducta primara pe an, conform specificatiilor tehnice.

"Cand noua echipa a preluat conducerea RADET, avea o datorie de 3,7 miliarde de lei catre Elcen si o pierdere financiara de 423 de milioane de lei si lipsa, timp de noua luni, a unui contract pentru achizitie de teava. Aceasta in 2015. In 2018, am terminat cu 72 de milioane, deci practic s-a recuperat o pierdere de 350 de milioane in trei ani. Anul acesta, teoretic, daca nu intram in faliment, eram si mai aproape de zero, putem spune. Stiam ca ne va astepta acest faliment, pentru ca nu exista sursa pentru a putea plati o datorie istorica de 3,7 miliarde de lei", a completat reprezentantul Termoenergetica.

Cauzele pentru situatia actuala sunt reprezentate de hatisul legislativ, a subliniat el.

"In anul 2018, toamna, primaria avea subventia platita la zi, noi tot inregistram datorii si cereri de plata de la furnizorii nostri, in conditiile in care aveam plata la 30 de zile. Deci acesta este hatisul legislativ in care ne aflam. Orice am face in momentul de fata, vom iesi pe pierdere. Marea problema a statului, am constatat cu stupoare, este ca distorsioneaza realitatea in functie de prevederile legale. Legiuitorul in Romania nu a avut capacitatea sa prevada orice situatie exceptionala, cum este cea a termiei. Asa ca am demarat in momentul de fata si propuneri de ordonanta de urgenta pentru a corecta aceste probleme. M-am saturat sa aud ca am dreptate, dar asta este legea," a mai aratat administratorul Termoenergetica.

Potrivit acestuia, compania are un proiect de modernizare a 200 de kilometri de conducta si a finalizat studiul de fezabilitate pentru care a fost nevoie de 27 de avize, ceea ce a durat un an.

Primaria plateste 66% din tot costul energiei termice, a mai spus Burghiu.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Termoenergetica faliment RADET, #faliment RADET , #stiri Radet