Cat vom plati intretinerea la iarna?

Joi, 29 Iulie 2010, ora 09:07
2314 citiri
Cat vom plati intretinerea la iarna?

In mijlocul discutiilor despre buget, scadere economica si acordul cu Fondul Monetar International, romanii au o grija mult mai presanta, deoarece ii va afecta direct si rapid: intretinerea in timpul sezonului rece. 

Cum se stabileste pretul intretinerii si la cat va ajunge acesta, in iarna anului 2010?

O mare parte din costul intretinerii este reprezentat de tariful gigacaloriei. In Bucuresti, pretul integral al unei gigacalorii este de 311,16 lei (cu TVA de 24 la suta), iar tariful de referinta platit de populatie, de la 1 iulie, este de 124 de lei/gigacalorie (inclusiv TVA de 24%), potrivit RADET Bucuresti.

Tarifele sunt avizate si aprobate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Uitilitati (ANRSC) si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prin ordine si hotarari.

Problema este ca, din aceasta iarna, populatia ar putea fi obligata sa plateasca intregul cost al gigacaloriei, cu exceptia gospodariilor cu un venit de sub 1.500 de lei pe cap de familie. De altfel, nici aceasta suma nu este, inca, sigura, putand ajunge la 2.000 de lei, potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Astfel, aproximativ jumatate din populatia Bucurestiului ar urma sa plateasca pretul de 311,16 lei/gigacalorie.

Debransarea nu inseamna ca nu veti mai plati


Daca va ganditi deja la debransare, sa nu aveti impresia ca scapati de plata in acest mod. RADET Bucuresti factureaza consumul in functie de inregistrarile contoarelor de apa calda si caldura existe in subsolul blocurilor sau a scarilor de bloc.

"Prevederile Metodologiei din 30/08/2004 de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica in imobile de tip condominiu, aprobata cu Ordinul nr. 233/2004 al ANRSC, stabilesc ca, in proprietatea comuna sunt incluse, printre altele, si conductele de apa calda si de incalzire care trec prin proprietatea comuna si la care pot fi racordate instalatiile individuale de incalzire si de apa calda prin punctele de distributie din apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta", au explicat oficialii RADET, pentru Ziare.com.

Astfel, chiar daca va debransati, tot veti fi nevoit sa platiti pretul intreg pentru cota care va revine din consumul de energie termica al instalatiilor de incalzire aflate in proprietatea comuna.

"Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire, aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna, se aplica tuturor proprietarilor de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, indiferent daca sunt sau nu sunt racordati la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica", au explicat oficialii RADET.

"De asemenea, in conformitate cu prevederile Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari aprobate cu HG nr.1588/19.12.2007, Art. 32. (3), niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat cea de locuinta ori in alte situatii", au adaugat ei.

RADET ar trebui sa suporte costurile

In schimb, Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR) sustine ca RADET este cea care ar trebui sa suporte toate cheltuielile suplimentare, avand in vedere ca subventia a fost acordata, de fapt, furnizorului de energie termica, nu populatiei, pentru ca acesta sa-si poata eficientiza activitatea.

De altfel, FAPR avertizeaza ca eliminarea subventiilor ar putea conduce la o criza economica si sociala si la sistarea apei calde si a caldurii pentru aproximativ 1,2 milioane de locuitori din Bucuresti.

Potrivit datelor furnizate de RADET, incepand cu aprilie 2010 si pana la data de 30 iunie 2010, s-au inregistrat 780 de solicitari de debransare, 500 din acestea doar pe parcursul lunii iunie.

Iar, daca doriti sa va debransati, trebuie sa o faceti in inainte de a se da drumul la caldura, avand in vedere ca, in sezonul de incalzire, este interzisa deconectarea/debransarea unui consumator de la energia termica, potrivit Legii termoficarii.

Pretul gazelor, in continua crestere

Chiar daca renuntati la RADET, este posibil sa aveti mai mult de platit si in cazul in care va instalati o centrala proprie, ce functioneaza pe baza de gaze.

Pretul de achizitie al gazului este influentat de rata de schimb valutar leu - dolar, proportia intre gazul din productia interna si gazul din import si pretul gazului din import, care este indexat de pretul petrolului, potrivit explicatiilor oferite Ziare.com de oficialii companiei GDF Suez.

"Pretul gazului de import este stabilit in functie de cotatiile petroliere din ultimele 9 luni, care au cunoscut un trend ascendent continuu: pretul gazului de import a crescut cu peste 90 de dolari/1.000 m3, adica cu 30%, intre decembrie 2009 si pretul valabil de la 1 iulie 2010", au explicat reprezentantii GDF Suez.

"Mai mult, in ultimele 6 luni, rata de schimb leu/dolar s-a depreciat cu peste 20% amplificand cresterea pretului gazului de import in aceasta perioada, fara ca acest cost sa fie recunoscut in pretul final pentru clientii captivi asa cum ar fi trebuit, conform metodologiei tarifare in vigoare", au adaugat acestia.

Cu tot riscul de a plati un pret mai mare la gaze, cererile de conectare la reteaua de gaze s-a majorat cu 10 la suta, de la inceputul anului pana in prezent, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#buget, #fmi, #intretinere, #radet , #stiri Radet