Factura la energia termica ar putea scadea la jumatate in patru ani

Vineri, 03 Noiembrie 2006, ora 14:03
1040 citiri

Reabilitarea sistemului de distributie va reduce la jumatate factura la energia termica platita de populatie peste patru ani, a declarat directorul UMP din cadrul MAI, Vasile Muntenita, in cadrul programului "Termoficare 2006 - 2009 - calitate si eficienta"."Stiu ca este o declaratie indrazneata si putin realista in contextul actualelor scumpiri la utilitati, dar imi asum previziunile conform carora factura platita de populatie va fi redusa la jumatate in urmatorii trei-patru ani, iar maximum 10% din veniturile totale ale unui locuitor vor fi cheltuite pentru utilitatile din gospodarie, daca aplicarea masurilor de reabilitare vor urma un curs optim", a declarat directorul Unitatii de Management al Proiectului (UMP) din cadrul MAI pentru programul "Termoficare 2006 - 2009, Vasile Muntenita.

In cadrul acestui program, reabilitatea sistemului de distributie a energiei termice consta in inlocuirea tehnologiilor si utilajelor existente cu cele moderne. Astfel, se asteapta un randament al sistemului de peste 85% dupa reabilitare, comparativ cu randamentul din prezent, care nu depaseste 50%. Mai mult, pierderile sunt estimate sa scada de la 20% sub 15%. "Dintr-un calcul simplu rezulta ca, din moment ce randamentul creste si pierderile se reduc, va scadea si factura platita de populatie", a explicat Muntenita.

Potrivit directorului din cadrul MAI, reabilitarea sistemului de distributie a inceput in urma cu doi ani, iar pierderile au scazut, in aceasta perioada, de la 40% la 20%.

In opinia sa, cel mai mare beneficiu pe care il va aduce implementarea acesui program este faptul ca el reprezinta singura solutie tehnica de aplicare a resurselor regenerabile ca materie prima pentru producerea de energie in cogenerare, adica energie termica si electrica in acelasi tip. "Atunci nu ne vom mai raporta strict la pretul gazelor naturale", a mai spus Muntenita, adaugand ca "aceste previziuni nu sunt vise, noi explicam si aplicam ce vedem la altii". In acest context, el a exemplificat prin cazul RADET-ului din Viena, unde sistemul este atat de performant incat nu necesita decat aproximativ 20 de angajati, iar putinele defectiuni se remediaza rapid si computerizat.

"Programul ia de la capat ceea ce trebuia sa se faca din 1990 incoace, adica un serviciu public de calitate, care nu a primit, in ultimii 16 ani, decat o gura de oxigen. Acum noile tendinte europene ne obliga sa avem o alta abordare si urmarim ca, in patru-cinci ani, sa putem sa adaptam sistemele actuale la nivelul competitiei europene", a precizat si Mircea Toader, secretar de stat in cadrul MAI.

Pentru anul viitor, programului de reabilitare a sistemului de distributie i-au fost alocate 750 de milioane de lei, fonduri care vor fi obtinute prin imprumuturi bancare.

NewsIn