Familiile cu buget de peste 3,000 de lei vor plati mai mult factura de intretinere

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 13:48
1495 citiri
Familiile cu buget de peste 3,000 de lei vor plati mai mult factura de intretinere

Subventiile pentru caldura in Capitala vor ramane mari pentru familiile cu venituri totale sub 3.000 de lei, iar plata caldurii se va face in toate cel 12 luni al anului, pentru a nu fi cresteri mari la intretinere in timpul iernii, a declarat, pentru NewsIn, viceprimarul general Mircea Raicu.

"Familiile care au venituri mai mari de 3.000 lei vor plati mai mult pentru caldura si apa calda, beneficiind de o subventie mai mica", a mai spus Raicu.

Potrivit viceprimarului general, modalitatea concreta de subventionare a energiei termice pentru consumatorii casnici este inca in discutie. Cat despre stabilirea veniturilor, populatia va face declaratii pe proprie raspundere.

Cea mai importanta modificare la plata caldurii este aceea ca, pe baza consumului statistic din iarna precedenta, se va face un total de plata care va fi impartit la 12 luni, pentru nu se crea varfuri de plata iarna. 

"La sfarsitul unui an, putem face regularizare. Cel care consuma mai mult va plati mai mult si invers", spune Raicu.

Viceprimarul Capitalei a adaugat ca nu va exista o crestere mare a pretului energiei termice in Bucuresti. E eventuala marire, spune Raicu, ar putea proveni doar din cresterea pretului la gaze si combustibil.

"Efectul eliminariii subventiei guvernului nu are o influenta asupra pretului.

Doar obligatiile Romaniei de a mari pretul la gaze pot duce la cresterea pretului gigacaloriei. Pe de alta parte, vor veni bani de la guvern pentru ajutoarele sociale la caldura acordate familiilor sarace", spune Raicu.

In 2011, subventia la caldura pentru RADET Bucuresti este de 563,4 milioane lei, fata de 397 milioane lei, cat a fost votat anul trecut. In 2010, spre sfarsitul anului, catre RADET au fost realocate de la alte capitol bugetare, in special pentru subventionarea caldurii, 186 milioane lei, in conditiile in care cererea regiei era de 384 milioane lei.

In 2010 guvernul a alocat pentru subventionarea caldurii in Capitala 103 milioane lei, desi se angajase la 149 milioane lei, iar in acest an a dat, in acelasi scop, 24,5 milioane lei.

Pretul gigacaloriei in Bucuresti este de 298,61 de lei, din care 173,89 lei este pretul producatorului ELCEN (care produce cea mai mare parte a energiei termice in Capitala), la care se adauga 124,72 lei - pretul de distributie si transport al RADET. Datorita subventiilor, populatia plateste in prezent doar 124,5 lei.

#factura intretinere, #plata intretinere, #suventii energie , #stiri Radet