Oprescu spune ca fuziunea RADET-Elcen va avea loc "undeva spre martie 2015"

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 11:05
1263 citiri
Oprescu spune ca fuziunea RADET-Elcen va avea loc "undeva spre martie 2015"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, dupa sedinta CGMB de marti, ca RADET trebuie sa se transforme in societate comerciala pana la sfarsitul anului, urmand ca fuziunea regiei cu Elcen sa se faca "undeva spre martie 2015".

"Trebuie sa se transforme, pana la sfarsitul anului, si RADET in societate comerciala si apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015", a spus edilul, dupa sedinta CGMB in care a fost aprobata solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unui act normativ cu privire la transferul actiunilor societatii Electrocentrale Bucuresti SA (Elcen) din proprietatea privata a statului roman in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti, in aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat in sedinta Guvernului din 27 martie 2013.

Primarul Capitalei a precizat ca in iarna 2014-2015 RADET va fi o societate comerciala, iar Elcen, o alta, cu mentiunea ca a doua va fi, si ea, "sub jurisdictia" municipalitatii.

Sorin Oprescu a mai spus ca va avea discutii cu reprezentantii Guvernului, pentru ca acestia sa gaseasca solutii astfel incat municipalitatea sa nu preia si datoriile pe care Elcen le are, in prezent, la terti.

"Urmeaza sa incepem discutiile, pentru ca in momentul in care vor fuziona cele doua nu pot sa preiau cu aceleasi datorii pe care le are Elcen-ul, asa cum erau datoriile aberante la RADET", a spus edilul.

Primaria dispune de fonduri pentru apa calda si caldura

In ceea ce priveste asigurarea caldurii si apei calde pentru locuitorii Capitalei, Oprescu a spus ca, asa cum municipalitatea a avut bani "pusi deoparte" pentru plata la zi a consumului bucurestenilor, si pe viitor acest lucru va fi asigurat.

Primarul general a mai precizat ca a cerut Guvernului spriinul financiar necesar constituirii stocurilor de combustibil pentru Elcen.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) este in subordinea municipalitatii, iar Elcen - Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de energie termica al RADET, apartine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate va fi in subordinea municipalitatii

Noua entitate, care va rezulta in urma fuziunii RADET-Elcen, va fi in subordinea municipalitatii.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, Elcen, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

Elcen a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

Referitor la datoriile pe care le are RADET la Elcen, Oprescu a spus ca "de acum sase ani de zile bucurestenii plateau penalitati la penalitati incomensurabile". "Consumul de apa calda si consumul de apa calda pentru calorifere a fost platit an de an la zi. Datoriile sunt penalitati la penalitati printr-o inginerie financiara sustinuta de o lege nedreapta data in 2001 de ANRE", sustine edilul.

In 2013, CGMB a aprobat programul de reorganizare a RADET care urma sa fie facut in doua etape, respectiv prima - transformarea in societate si incheierea cu societatea rezultata in urma reorganizarii RADET a unui contract de delegare a gestiuni serviciului public, iar cea de-a doua etapa - fuziunea dintre societatea rezultata din reorganizarea RADET si societatea Elcen Bucuresti (societate rezultata din divizarea Elcen).

La inceputul lunii octombrie, divizarea producatorului de energie termica Elcen s-a incheiat, parti din patrimoniul acestuia fiind transferate catre Electrocentrale Constanta si Electrocentrale Titan, nou infiintate, societatea ramasa si Electrocentrale Constanta urmand sa treaca la autoritatile locale si sa fuzioneze cu RADET.

Electrocentrale Bucuresti (Elcen) ramane cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucurestiul, respectiv Centrala Termoelectrica Vest, Centrala Termoelectrica Sud, Centrala Termoelectrica Grozavesti, Centrala Termoelectrica Progresu, precum si cu Uzina de Reparatii.

Dupa divizare, RADET Bucuresti va fi transformata in societate comerciala, iar actiunile Electrocentrale Bucuresti vor trece din proprietatea privata a statului roman catre Primaria Municipiului Bucuresti, urmand apoi fuziunea dintre cele doua societati si firmele rezultate din reorganizarea celor doua regii.

Elcen a fost infiintata pe 18 decembrie 2002, ca filiala a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societati comerciale. In prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este actionarul majoritar al Elcen, detinand 97,51 la suta din titlurile companiei.

Elcen este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90 la suta) si din tara (40 la suta). Societatea asigura si 4,8 la suta din energia electrica produsa la nivel national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#elcen radet, #primarie bucuresti radet , #stiri Radet