Fondurile de pensii vor titluri de stat listate, dar care sa aiba si lichiditate mare

Marti, 29 Iulie 2008, ora 15:49
1303 citiri
Fondurile de pensii vor titluri de stat listate, dar care sa aiba si lichiditate mare

Jucatorii de pe piata pensiilor obligatorii vor sa cumpere titluri de stat romanesti listate la Bursa. Reprezentantii fondurilor de pensii sunt atrasi de nivelul inalt al randamentelor oferite si de cresterea transparentei, desi se asteapta la o lichiditate scazuta in primul an, care le-ar limita posibilitatile de miscare in piata.

Incepand de luni, 4 august, titluri de stat din 26 de emisiuni cu maturitate mai mare de un an, in valoare de 8 miliarde lei, vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.


Administratorii sustin ca vor pune accent mai ales pe lichiditate si pe pret atunci cand vor investi in titluri de stat si mai putin pe perioadele de maturitate, pentru a obtine cele mai bune randamente.

"Ne intereseaza ca lichiditatea de tranzactionare pe orice instrument sa fie cat mai mare", a declarat directorul de investitii al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private, Dorin Boboc.

In acest fel, preturile nu vor fi influentate de intrarea si de iesirea companiilor de pensii private de pe vreun titlu listat la Bursa de Valori Bucuresti.

"O listare fara lichiditate corespunzatoare nu are un efect pozitiv asupra companiilor de pensii", a adaugat Dorin Boboc.

Directorul de investitii al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private sustine ca aceasta  este interesata de toate tipurile titlurile de stat si de toate maturitatile, deoarece investitiile vor fi orientate in functie de conditiile de piata.


El considera ca, intr-o prima faza, titlurile de stat listate nu vor avea parte de o lichiditate mare si nu a exclus chiar posibilitatea ca acestea sa nu se tranzactioneze aproape deloc prin bursa.


"Allianz-Tiriac Pensii Private va participa la piata si va alege cel mai potrivit moment pentru a cumpara. Titlurile de stat in lei sunt interesante pentru compania noastra, deoarece ofera randamente bune in acest context economic", a adaugat Dorin Boboc, referindu-se la oportunitarea de a cumpara titluri si de pe alte piete.


Fondurile de pensii private (pilonul II) vor strange in acest an circa 300 milioane euro, din care aproximativ 70% (210 milioane euro) trebuie sa plaseze in titluri de stat, conform prospectelor anuntate.


Dupa trei etape de incasare a contributiilor, cei 14 jucatori au incasat deja 289,4 milioane lei (peste 81 milioane euro).


Lichiditate asteptata sa creasca dupa un an


Directorul executiv al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, considera ca, pentru inceput, vor fi mai putine tranzactii, dar intr-un an, poate chiar mai devreme, piata se va aseza.


De asemenea, seful Aviva Fond de Pensii crede ca, in acest moment, piata romaneasca a titlurilor de stat promite randamente mai mari spre deosebire de piata externa, unde riscul valutar este ridicat.


El considera ca, prin listarea titlurilor de stat la BVB, piata titlurilor de stat devine "mai transparenta, cu preturi afisate, iar costurile ar putea fi mai mici".


"Chiar daca, pentru inceput, valoarea tranzactiilor nu va fi mare, in timp lichiditatea acestor instrumente va creste si atunci va fi mai usor sa vezi care este pretul real la care aceste titluri se tranzactioneaza", a spus pentru NewsIn directorul de investitii Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun.


El sustine, de asemenea, ca principalul efect pe care il va avea aceasta listare il reprezinta cresterea transparentei pe piata secundara a titlurilor de stat, motiv pentru care era mai bine daca aceasta listarea avea loc mai devreme.


"Interamerican Fond de Pensii este interesata sa cumpere titluri listate, iar momentul va fi ales in functie de preturi si de lichiditate", a mai spus Craciun.


De asemenea, directorul de la Interamerican sustine ca, pentru moment, cele mai rentabile titluri de stat sunt cele de pe piata romaneasca.


"In sase sau zece luni vom achizitiona si titluri de stat in alta moneda", a adaugat el.


Interes in special pentru titluri cu maturitati intre cinci si zece ani


"In calitate de investitor pe termen mediu si lung, un fond de pensii este interesat de maturitati de la cinci pana la zece ani sau chiar mai mult, fara a neglija posibilitatile de plasament pe perioade mai scurte, de un an sau trei ani, tinand cont de randamentele bune oferite de Ministerul Finantelor pana acum", a declarat pentru NewsIn directorul de investitii al Generali Fond de Pensii, Anne-Marie Mancas.


De asemenea, Mancas sustine ca Generali Fond de Pensii va fi foarte interesat de lichiditatea pe care o va oferi piata titlurilor de stat.


"In functie de lichiditatea pietei, de cotatiile oferite, precum si de contextul general, vom lua o decizie care sa se potriveasca cel mai bine politicii noastre de investitii", sustine aceasta.


Ea a adaugat ca Generali Fond de Pensii "acorda o importanta deosebita titlurilor emise de emisiunile statului roman, fara a neglija insa alte oportunitati de investitii care pot aparea la un moment dat".


"Titlurile listate la BVB sunt interesante pentru jucatorii de pensii private deoarece investirea in astfel de intrumente nu atrag un risc valutar", a declarat un jucator de pe piata pensiilor private, care a dorit sa pastreze anonimatul.


Acesta considera ca "orice piata organizata pe care se tranzactioneaza aceste instrumente este un lucru bun, mai ales pentru piata de capital".