Liderii coalitiei au decis reintroducerea biletelor la ordin

Luni, 20 Iulie 2009, ora 13:59
2330 citiri
Liderii coalitiei au decis reintroducerea biletelor la ordin

Vicepremierul Dan Nica a declarat luni ca sistemul de plata cu bilete la ordin emise de autoritatile locale va fi reintrodus pentru a nu afecta programele de investitii, fiind totodata o masura benefica in perioada crizei deoarece utilizeaza resurse financiare private, precizeaza NewsIn.

La finalul sedintei coalitiei vicepremierul Dan Nica a sustinut ca, pentru discutarea subiectului biletelor la ordin, au fost invitati mai multi lideri locali, precum primarul Constantei, Radu Mazare, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan si primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.

"Cu totii au aratat care sunt avantajele mentinerii acestui sistem de plata cu bilete la ordin si mai ales posibilitatea ca programele investitionale ale autoritatilor locale sa se desfasoare la un nivel foarte bun si mai ales fara niciun fel de priobleme. In perioada de criza este bine sa utilizezi cat mai mult resurse financiare private, si biletele la ordin asta permit, de fapt ele reprezinta o garantie catre companii ca vor fi platite la un an, la doi, la trei, la cinci ani, depinde cum au fiecare dintre aceste autoritati locale contractele incheiate", a declarat Nica.

Totodata, Radu Mazare a apreciat ca "e ceva normal ce s-a intamplat". "Daca un lucru s-a intamplat bine si merge bine de opt ani, de ce sa-l fac eu acum sa mearga prost, mai ales intr-o perioada de criza? Am explicat necesitatea, am discutat si cu ceilalti primari, au acelasi punct de vedere, e logic sa gaseasca o solutie. Nu s-au opus, repet e o chestiune in care ne finantam noi autoritatile locale si in care ne finantam o sumedenie de proiecte...de ce s-a luat? Nu stiu, doar m-am pomenit cu ea pe acum acum o saptamana, punandu-mi in pericol asfaltarea", a declarat Mazare.

Intrebat daca renunta la demisia din partid, Mazare a raspuns: "Nici n-am zis, am spus ca voi face un scandal monstru, putand sa ajung si pana la demisie, daca eu, intr-un partid aflat la guvernare, sunt blocat si nu mai pot sa gestionez comunitatea".

"Boc a spus si ascultand argumentele mele ca e corect ceea ce le-am spus eu si trebuie gasita o solutie", a mai afimat Mazare.

Nica a precizat ca Ministerul Finatelor va trebui sa prezinte in sedinta de Guvern de miercuri solutiile prin care autoritatile locale sa poata utiliza biletele la ordin ca instrumente de plata.

"Un al doilea subiect pe care l-am discutat astazi se refera la necesitatea de a modifica cadrul legislativ astfel incat biletele la ordin care sunt emise de catre autoritatile locale sa reprezinte si sa constituie un element de plata care mai departe sa poata fi utilizat atat de primarii, cat si de Consiliile Judetene, ceea ce reprezinta, daca vreti, si o modalitate prin care putem da un sprijin acestor autoritati locale sa isi duca la indeplinire programele de investitii.

Tot Ministrul Finantelor a primit aceasta insarcinare, ca miercuri, in sedinta de Guvern, sa vina cu solutia pentru ca biletele la ordin sa poata fi utilizate ca instrument de plata de catre autoritatile locale", a mai declarat Dan Nica.

Primarul Constantei, Radu Mazare, s-a aratat luni, inaintea sedintei coalitiei, nemultumit de o Ordonanta a Guvernului Emil Boc prin care primariile nu mai pot emite bilete la ordin si a amenintat ca daca aceasta masura nu este scoasa "iese scandal".

"Domnul Boc si cu domnul Pogea au dat o ordonanta in care spun ca trezoreria, care e banca statului, nu mai executa aceste bilete la ordin peste patru ani, daca eu voi emite unul acum sau peste doua luni.

De exemplu, asfaltez un milion de euro pe luna, platesc in cash 200.000 si 800.000 nu mai pot sa platesc. (....) Mie mi-a luat aerul, eu nu mai pot sa construiesc, nu mai pot sa respir in Constanta", a declarat Mazare. "Daca nu se rezolva, nu e in regula deloc. Deloc. Adica cel putin in ceea ce ma priveste pe mine si pe alti primari din Romania cu care am discutat, iese cu scandal. Nu se poate da o ordonanta asa, fara sa intrebe pe nimeni si sa imi blocheze mie ceea ce eu fac de opt ani de zile. Biletele la ordin sunt niste obligatii de plata pe care le dai acum, urmand sa platesti peste patru ani de zile", a explicat el.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 75/2009 stabileste ca din conturile deschise la Trezoreria Statului nu pot fi dispuse plati pe baza de bilete la ordin, cu exceptia celor dispuse inainte de intrarea in vigoare a OUG, respectiv din 29 iunie 2009. Anterior, institutiile publice puteau sa emita bilete la ordin catre furnizori pentru a garanta plata anumitor sume la date fixe. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#bilete, #mazare, #nica, #ordin , #stiri Radu Mazare