Ministerul lui Udrea: Radu Mazare nu cunoaste legea

Luni, 09 August 2010, ora 01:00
2165 citiri
Ministerul lui Udrea: Radu Mazare nu cunoaste legea

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) precizeaza printr-un comunicat ca primarul orasului Constanta, Radu Mazare, dovedeste "necunoasterea legislatiei in vigoare", legat de afirmatiile primarului PSD-ist care o acuza pe Elena Udrea ca tolereaza un utilaj de agrement pe plaja Mamaia, potrivit Newsin. 

"Intrucat statiunea Mamaia s-a aflat in ultima vreme in mijlocul a numeroase controverse legate de dezvoltarea acesteia, dorim sa clarificam anumite aspecte care tin de implicarea MDRT in aceasta chestiune. Statiunea Turistica Mamaia se afla in administrarea Primariei Municipiului Constanta, iar zona de plaja este administrata de Administratia Bazinala Apele Romane Dobrogea Litoral, niciuna, nici cealalta nefiind in competentele MDRT", se arata intr-un comunicat remis duminica de Ministerul Turismului.

Primarul Radu Mazare vrea sa demoleze un circuit de masinute electrice construit pe plaja in statiunea Mamaia, sustinand ca acesta nu are autorizatie de constructie.

"Suntem pe plaja din Mamaia. Aceste utilaje care au nevoie de autorizatie de constructie, care au nevoie de racord de energie electrica, de forta, se gasesc pe plaja din Mamaia. Asa intelege doamna ministru Nuti sa faca turism in Romania", a afirmat Radu Mazare sambata.

Oficialii ministerului spun ca, potrivit prevederilor legale, in situatia in care structurile de primire turistica cu functiuni de agrement nu indeplinesc conditiile necesare si nu obtin avizul MDRT si, respectiv, autorizatia de functionare, vor fi dezafectate de catre administratorii acestora pana la deschiderea sezonului estival.

In caz contrar, dezafectarea se va dispune de catre primarul localitatii si se va efectua pe cheltuiala detinatorilor de structuri de primire turistica cu functiuni de agrement.

"Prin recentele afirmatii facute, Radu Mazare, primarul municipiului Constanta, nu face decat sa dovedeasca, inca o data, necunoasterea legislatiei in vigoare sau interpretarea tendentioasa a acesteia, precum si o rea-credinta in ceea ce priveste relatia cu MDRT, incercand, o data in plus, sa ascunda ilegalitatile pe care le face in domeniul constructiilor, al agrementului si al celorlalte activitati pe care le desfasoara in statiunea Mamaia si punand pe seama MDRT toate nereusitele sale", spun reprezentantii ministerului.

Acestia afirma totodata ca, in ceea ce priveste Planul Urbanistic Zonal Mamaia, s-a constatat ca acesta a fost aprobat cu nerespectarea legii prin HCLM 302/2009.

"In speta, din documentatia de aprobare a PUZ-ului lipseau avizele de specialitate ale autoritatilor centrale pentru turism, necesare pct. 2.1.1. al Metodologei de avizare a documentatiilor de urbanism privind zone si statiuni turistice si a documentatiilor tehnice privind constructiile din domeniul turismului, aprobata prin H.G. NR. 31 /1996. Nu a fost obtinut avizul de gospodarire a apelor, si nici alte avize de la alte institutii centrale ale statului.

Sub al doilea aspect documentatia de urbanism PUZ Mamaia nu contine delimitarea zonei costiere, asa cum este definita prin O.U.G. nr. 202/2002.

Pentru toate acestea, Institutul Teritorial de Constructii Constanta a dispus suspendarea utilizarii HCLM ca suport tehnic si legal in vederea eliberarii autorizatiilor de construire in statiunea Mamaia", se mai arata in comunicatul ministerului.

Potrivit acestuia, Primaria Constanta nu a completat pana acum documentatia de aprobare a HCLM cu avizele care lipseau si ca, cu toate acestea, au fost emise in continuare autorizatii de constructie pentru diverse firme.

De asemenea, reprezentantii MDRT mai spun ca, la Mamaia, se refuza autorizarea constructiilor Beach-barurilor si zonelor de agrement, conform PUZ plaja amenajata statiunea Mamaia, desi acesta este legal aprobat de Consiliul Local.

Totodata, MDRT a organizat in acest an 490 de actiuni de control, in cadrul carora au fost verificate 816 unitati de primire turistica si s-au dat 119 amenzi, in valoare totala de 1,069 milioane lei, iar cele mai multe procese verbale de inspectie si comunicari catre MDRT incheiate in aceasta perioada vizeaza locatii din statiunea turistica Mamaia.

"Referitor la controalele efectuate de MDRT in statiunea Mamaia, s-a constatat ca numeroase unitati de primire turistica nu detineau autorizatii de construire, ulterior controlului fiind eliberate documente (certificate de urbanism, autorizatii de construire etc.).

S-au constatat si cazuri de unitati care, dupa operatiunile de desfiintare si-au reconstruit locatiile dezafectate. In acest an, au fost desfiintate in Mamaia 19 unitati de primire turistica.

Totodata, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a identificat o serie de cluburi si unitati de alimentatie publica pe care Inspectoratul Teritorial de Constructii (ITC) le-a somat in vederea desfiintarii, cum ar fi Club Bellagio, Club Kristal, Terasa Laguna", potrivit MDRT.

Ministerul afirma ca toate aceste situatii de ilegalitate au fost fie generate de primarie, fie au fost tolerate de Primaria Constanta, "care este singura institutie cu atributii in eliberarea autorizatiei de constructie".

"Subliniem faptul ca cele mai multe procese verbale de inspectie si comunicari catre MDRT incheiate in aceasta perioada vizeaza locatii din Statiunea Turistica Mamaia.

In privinta declaratiilor recente facute in mass-media, referitoare la amplasarea unui utilaj de agrement pe plaja din statiunea Mamaia, mentionam ca, in conformitate cu Hotararea de Guvern nr. 511/2001, in ceea ce priveste amplasarea temporara a unui utilaj de agrement pe plaja din Mamaia, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu are nicio alta competenta decat eliberarea unui aviz prealabil autorizatiei de functionare care trebuie emisa de primarie", mentioneaza oficialii MDRT.

In opinia acestora, toate celalalte competente legate de activitatile de agrement desfasurate pe plaja apartin atat Administratiei Bazinale Apele Romane Dobrogea Litoral, cat si Primariei Municipiului Constanta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#minister, #udrea, #radu mazare, #legislatie , #stiri Radu Mazare