Raiffeisen si-ar putea schimba strategia in Europa Centrala si de Est

Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:53
1652 citiri
Raiffeisen si-ar putea schimba strategia in Europa Centrala si de Est

Imperiul bancar din Europa Centrala si de Est (CEE) pe care directorul general Herbert Stepic l-a creat la Raiffeisen ar putea fi victima unei lupte pentru putere in cadrul grupului austriac, expus dupa ce Stepic s-a oferit sa demisioneze neasteptat, in urma anuntului autoritatilor ca vor investiga investitiile sale prin intermediul unor conturi offshore.

Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), Herbert Stepic, a demisionat in 24 mai pentru a proteja a doua mare banca din Austria de publicitatea negativa cauzata de anuntul autoritatile referitor la investigarea investitiilor facute de Stepic prin intermediul unor conturi offshore, transmite Reuters.

Herbert Stepic, 66 de ani, a negat acuzatiile ca ar fi utilizat doua companii din Caraibe si Asia pentru a cumpara apartamente in Singapore in 2006 si 2008 si a declarat ca a decis sa demisioneze din loialitate fata de Raiffeisen.

De fapt, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca dificultatile de la unele banci regionale care detin Raiffeisen Zentralbank (RZB), banca mama a RBI, au ajutat la rasturnarea lui Herbert Stepic, care a facut din Raiffeisen al doilea mare creditor din Europa emergenta. RZB este detinut de opt banci regionale din Austria. si este cel mai mare actionar la Raiffeisen Bank International (RBI), cu o participatie de 78,5%.

Activitatea bancii s-ar putea restrange

Dezvaluirile privind investitiile lui Stepic au furnizat oportunitatea schimbarii lui si posibil, a domolirii campaniei lui de expansiune in Europa de Est, pentru a restrange activitatea bancii si a majora capitalul, sustin sursele.

Vineri, Consiliul de supervizare al RBI ar urma sa aleaga un succesor al lui Herbert Stepic, in timp ce strategia proprietarilor bancii este de a aduce inapoi puterea la centru si a domoli subsidiarele din Europa de Est.

"Cautam o oportunitate prin care sa scapam de el intr-un mod in care nu se va mai putea intoarce", a declarat unul dintre veteranii Raiffeisen care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

"Stepic nu a fost placut. Aceasta decizie este absolut intarziata. Acuzatiile privind investitiile prin intermediul unor conturi offshore sunt doar o scuza", a declarat un apropiat al lui Stepic.

Josef Stampfer, seful Asociatiei bancilor locale Raiffeisen, a declarat ca banca mama este ingrijorata de alocarea resurselor catre subsidiarele din Europa emergenta. "La Raiffeisen in acest moment este pur si simplu un conflict major: mai multa centralizare sau mai multa descentralizare", a explicat Stampfer.

Analistii considera ca Europa Centrala si de Est are potential de crestere pe termen lung, totusi, actuala slabiciune din unele state din CEE reprezinta un dezavantaj pentru bancile austriece care au operatiuni semnificative in regiune.

Bancile austriece, printre care Erste Group si Raiffeisen Bank International, sunt printre cei mai mari creditori din Europa Centrala si de Est si au o prezenta importanta in Romania.

#strategie Raiffeisen Europa Est, #demisie Raiffeisen Herbert Stepic, #restrangere Raiffeisen Europa Est , #Investitii