Raiffeisen vrea sa vanda direct actiuni investitorilor pentru a-si majora capitalul

Vineri, 31 Mai 2013, ora 16:36
1597 citiri
Raiffeisen vrea sa vanda direct actiuni investitorilor pentru a-si majora capitalul

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent si pe piata din Romania, ar putea oferi direct actiuni investitorilor externi, inlocuindu-i pe actualii actionari, in incercarea de a-si majora capitalul, transmite Bloomberg.

Raiffeisen solicita investitorilor sa-i permita sa vanda catre noii investitori aproape 20 milioane de actiuni noi, echivalentul a 10% din totalul actiunilor detinute de actionari, conform agendei adunarii generale anuale a actionarilor Raiffeisen, care va avea loc in 26 iunie la Viena.

"Aceasta este pur si simplu o rezerva si nu exista planuri concrete" de a atrage investitori din exterior. Incercam sa fim cat se poate de flexibili, a declarat Susanne Langer, seful Raiffeisen pentru relatia cu investitorii. De asemenea, banca solicita aprobarea pentru a vinde actiuni.

Majorarea capitalului va fi cea mai mare provocare cu care se va confrunta succesorul lui Herbert Stepic, care s-a oferit sa demisioneze dupa ce autoritatile au anuntat ca vor investiga investitiile sale prin intermediul unor conturi offshore.

Profitul Raiffeisen s-a redus cu 71% in T1

Raiffeisen are cel mai slab nivel al capitalului din toate marile banci care opereaza in Europa de Est, a afirmat Eleni Papoula, analist la Berenberg Bank.

Grupul a anuntat ca indicele de adecvare a capitalului Tier 1 este de 10,6%, in timp ce la UniCredit SpA indicele de adecvare a capitalului Tier 1 este de 9,6% iar Erste Group Bank - 9%, sustine Eleni Papoula.

Raiffeisen Bank International a anuntat marti ca in primele trei luni ale acestui an profitul sau net a inregistrat o scadere de 71% in ritm anual, pana la 157 milioane de euro. Conform acestor rezultate, Raiffeisen Bank International a inregistrat in primul trimestru un profit mai mic decat rivalele Bank Austria (285 milioane de euro) si Erste Group (176 milioane de euro). Rezultatele RBI sunt insa in linie cu estimarile analistilor care mizau pe un profit net de 150 milioane de euro.

Raiffeisen Bank International a precizat ca in primul trimestru provizioanele pentru pierderi au crescut cu 43,7% pana la 220 milioane de euro, in timp ce portofoliul de credite neperformante a crescut cu 0,1 puncte procentuale pana la 9,9%.

Pentru activitatile din Romania, Raiffeisen International Bank a inregistrat in primele trei luni un profit dupa taxe de 30 de milioane de euro, in crestere cu 118,3% comparativ cu rezultatul de 14 milioane de euro inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut. Numarul sucursalelor Raiffeisen International Bank in Romania a scazut la 526, in timp ce numarul angajatilor bancii a coborat cu 8,3%, pana la 5.393 angajati.

#majorare capital Raiffeisen, #vanzare actiuni Raiffeisen, #investitori Raiffeisen , #Investitii