Raiffeisen Bank International isi majoreaza capitalul cu 2,25 miliarde de euro

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 15:28
1848 citiri
Raiffeisen Bank International isi majoreaza capitalul cu 2,25 miliarde de euro

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) a mandatat Deutsche Bank, UBS si Raiffeisen Centrobank pentru a coordona planificate majorare a capitalului de pana la 2,25 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari), transmite Reuters.

Raiffeisen, al doilea mare creditor din Europa Centrala si de Est, a anuntat miercuri seara detaliile referitoare la majorarea capitalului prin vanzarea de noi actiuni, in functie de conditiile de pe pietele financiare.

RBI a anuntat ca majorarea capitalului cu 2,25 miliarde de euro va mari indicele de adecvare a capitalului Tier 1, un indicator important al soliditatii financiare, la 9,1%, de la 6,5% in prezent.

Reglementarile Basel III, elaborate ca raspuns la criza financiara din 2008, vizeaza cresterea nivelului minim al fondurilor proprii (core Tier 1) de la 2 la 7% din activele riscante ale bancilor, pana in 2019.

Analistii considera ca majorarea capitalului este cea mai mai mare provocare cu care se confrunta directorul general al grupului bancar austriac, Karl Sevelda, care a preluat functia in iunie 2013. In timp ce investitorii si autoritatile de reglementare fac presiuni pentru o vanzare de actiuni, Karl Sevelda trebuie sa depaseasca opozitia bancii mama, RZB, care a fost impotriva lansarii unei emisiuni de actiuni in martie 2012, apreciind ca pretul actiunilor era prea scazut. RZB detine 79% din Raiffeisen Bank International.

In 2013, analistii JPMorgan Chase & Co au anuntat ca, excluzand ajutorul de stat, banca austriaca are nevoie de majorarea capitalului cu doua miliarde de euro pentru ca indicele de adecvare a capitalului core Tier 1 sa depaseasca 10%.

In iulie 2013, rivala din Austria a Raiffeisen, Erste Bank, a plasat cu succes 35,2 milioane de actiuni noi, fara drept de subscriere in cadrul ofertei de drepturi ulterioare, prin intermediul unui plasament accelerat avand ca rezultat fonduri brute de 660,6 de milioane euro. Astfel, Erste a achitat ajutoarele de stat si capital participativ privat in valoare de 1,76 miliarde de euro. Din cele 1,76 miliarde de euro, aproximativ 1,2 miliarde de euro reprezinta ajutoarele acordate bancii de statul austriac in timpul crizei, iar restul provine de la investitorii privati.

Recent, Raiffeisen a anuntat un plan de reducere a costurilor cu pana la 450 milioane de euro (608,2 milioane de dolari) in urmatorii trei ani.

Accentuand ca problema capitalului nu este in fruntea agendei, Karl Sevelda a afirmat recent ca programul de reducere a costurilor, combinat cu reconcentrarea pe pietele de baza si planul de vanzare a unor active si titluri de valoare, ar putea sa nu mai faca necesara emiterea de actiuni.

Karl Sevelda a explicat ca obiectivul bancii de a deveni mai eficienta este important, in urma expansiunii realizata de predecesorul sau, Herbert Stepic, care a extins Raiffeisen pe 17 piete din Europa Centrala si de Est, construind un imperiu financiar care se intinde de la Moscova la Sarajevo.

In Romania, Raiffeisen Bank International a inregistrat in primele noua luni din 2013 un profit dupa taxe de 81 milioane de euro, in crestere cu 11,3% comparativ cu 72 milioane de euro in perioada similara a anului trecut. Numarul de angajati s-a diminuat cu 4,9% pana la 5.383 persoane, iar depozitele de la clienti cu crescut cu 8,7% pana la 4,144 miliarde de euro.

#majorare capital Raiffeisen, #Raiffeisen Bank International, #director Karl Sevelda , #Management