Raiffeisen creste la bursa datorita reducerii temerilor privind Europa de Est

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 22:04
1584 citiri
Raiffeisen creste la bursa datorita reducerii temerilor privind Europa de Est

Actiunile Raiffeisen Bank International AG, al treilea mare creditor din Europa de Est, au crescut luni la cel mai ridicat nivel din octombrie, dupa ce analistii Credit Suisse le-au spus clientilor ca temerile privind probleme de finantare ale bancilor din Europa de Est sunt "exagerate", transmite Bloomberg.

Raiffeisen s-a alaturat astfel cresterilor la burse inregistrate de alte banci europene, inclusiv Erste Group Bank, Commerzbank AG si UniCredit SpA.

Luni, la bursa de la Viena, actiunile Raiffeisen au urcat cu 12%, tranzactionandu-se in cursul dupa amiezii la 23.30 euro, cel mai ridicat nivel din 17 octombrie 2011. Si actiunile Erste, al doilea mare creditor din Europa de Est, au crescut luni cu 9,7%, ajungand la cel mai ridicat nivel din octombrie 2011.

Hugo Swann, analist la Credit Suisse, a anuntat intr-o nota catre clienti ca decizia BCE de a imprumuta in decembrie 489,191 miliarde de euro unui numar de 523 de banci din zona euro a facut finantarea pentru creditorii activi in Europa de Est mai accesibila si a redus amenintarea unor turbulente cauzate de o eventuala retragere a bancilor din fostele state comuniste.

Raiffeisen: BCE a redus riscul cu care se confrunta sectorul bancar in Europa de Est

"Credem ca BCE a redus riscul unei iesiri dezordonate din Europa de Est astfel incat a devenit mai scazut riscul cu care se confrunta sectorul bancar", a afirmat Swann, care a mentinut recomandarea pentru titlurile Raiffeisen la "outperform" (ceea ce inseamna ca analistii se asteapta la o crestere a actiunilor respective).

"Finantarea BCE face de asemenea competitia costisitoare pentru depozite mai putin probabila", a explicat analistul Credit Suisse.

Separat, analistul Heiner Luz de la Goldman Sachs Inc si-a sfatuit clientii sa cumpere actiuni Erste deoarece declinul lor a provocat o inconsistenta anormala a valorii lor. De asemenea analistul Gabor Kemeny de la Concorde Securities a revizuit luni in crestere recomandarea pentru actiunile Erste la "overweight" (evolutie peste indicele principal al pietei).

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat saptamana trecuta ca incercarile marilor banci austriece, prezente si in Romania, de a indeplini cerintele de capital ale Autoritatii Bancare Europene (EBA) pana la mijlocul lui 2012 ar putea avea consecinte negative pentru operatiunile lor din Europa Centrala si de Est.

Autoritatea Bancara Europeana a cerut bancilor europene sa-si consolideze capitalul

Desi Fitch nu se asteapta ca bancile austriece sa se retraga din Europa Centrala si de Est, anunturile bancilor ca au intentia de a-si reduce expunerea pe unele din statele din CEE si sa creasca doar prudent in altele ar putea deteriora mediul operational si asa fragil in multe state din regiune.

Potrivit Fitch, recent lansata Initiativa Viena 2 incearca sa solutioneze acest conflict potential prin coordonarea proiectelor de reglementare din tarile CEE cu cele din tarile occidentale unde se afla sediul bancilor.

Unul din obiectivele initiativei Viena 2 este sa se asigure ca autoritatile din tarile unde se afla sediul central al bancii iau in considerare impactul pe care l-ar putea avea masurile de reglementare asupra tarilor din CEE.

Luna trecuta, Autoritatea Bancara Europeana a cerut bancilor europene sa-si consolideze capitalul pentru a putea face fata mai bine la pierderile care ar putea aparea de pe urma obligatiunilor guvernamentale. Pana la finele lunii iunie 2012, principalele banci europene trebuie sa ajunga la un indicator de capital core Tier-1 de 9%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raiffeisen, #creste bursa Raiffeisen, #banci Europa Est, #BCE sector bancar , #Rezultate financiare