Raiffeisen: Leul a fost mai stabil decat celelalte valute

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 15:03
1247 citiri
Raiffeisen: Leul a fost mai stabil decat celelalte valute
Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank România/Sursa:Fin.ro

Deprecierea inregistrata luni de moneda nationala nu reprezinta un eveniment exceptional, in conditiile in care leul a fost mai stabil decat celelalte valute, intr-un context extrem de dificil, a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

"Cotatia de luni este foarte apropiata de cea de vineri. Nu este nimic spectaculos astazi (luni- n.r.). Daca facem o comparatie cu valutele de prin regiune, leul a stat chiar foarte bine. Nu putem sa ne plangem foarte mult, pentru ca nu avem de ce. Leul a fost mai stabil decat celelalte valute intr-un context extrem de dificil. Nu poti sa zici ca Romania este o insula de stabilitate si nimic nu o afecteaza. Daca ies capitaluri din pietele emergente si sunt tensiuni majore pe pietele internationale, inevitabil si cursul leului se depreciaza, dar nu inseamna ca doar leul este atins, dimpotriva, leul a fost atins chiar mai putin decat celelalte valute", sustine Dumitru.

El a declarat ca nu ar trebui sa ne raportam la cea mai mare cotatie inregistrata de moneda nationala in raport cu euro, pentru ca acum mediul international este extrem de ostil si duce la cresterea aversiunii la risc.

"Eu nu m-as raporta la astfel de repere (atingerea cele mai ridicate cotatii istorice leu/euro- n.r) pentru ca discutam in momentul de fata de un mediu international extrem de ostil care a dus la cresterea aversiunii la risc, la iesiri de capitaluluri din petele emergente si in final lucrul acesta inseamna si presiune de depreciere a monedelor", a spus Dumitru.

In ceea ce priveste o continuare a tendintei de depreciere a leului in raport cu euro, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania a declarat ca totul depinde de ce se intampla in pietele internationale.

Banca Nationala a Romaniei a afisat luni un curs de referinta de 4,3608 lei/euro, cel mai ridicat din acest an, cu 0,02% mai mare fata de sedinta precedenta. Cursul afisat luni este aproape de maximul istoric inregistrat in 30 iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.

#economist sef Raiffeisen Bank, #depreciere leu , #Rezultate financiare