Raiffesen Asset Management cere eliminarea platii trimestriale a impozitului pe castigul de capital

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:32
1527 citiri
Raiffesen Asset Management cere eliminarea platii trimestriale a impozitului pe castigul de capital

Ordonanta de modificare a Codului Fiscal aflata in prezent in dezbatere publica ar trebui sa elimine frecventa trimestriala a administrarii impozitului pe castigul de capital, se arata intr-un comunicat transmis duminica de Raiffesen Asset Management.

"Nu e deloc eficient ca ANAF sa administreze sute de mii de declaratii si plati trimestriale de valoare foarte mica, statul sa piarda o sursa de finantare a deficitului bugetar, iar investitorii locali sa fie penalizati pentru investitiile in tara comparativ cu cele in strainatate", se spune in comunicat.

Introdus incepand cu iunie 2010, sistemul actual de impozitare prevede obligativitatea ca fiecare investitor pe piata de capital sa calculeze si sa declare trimestrial castigul acumulat si sa plateasca tot trimestrial impozitul aferent.

"Aceasta masura ii afecteaza asadar pe toti cei care cumpara fonduri de investitii, actiuni sau obligatiuni si, daca ne gandim doar la cei care plaseaza in fonduri de investitii monetare sau de obligatiuni.

Acei investitori mai putin sofisticati si cu disponibilitati financiare mai reduse, observam ca avem in prezent peste 200.000 de contribuabili care, pentru a se bucura de avantajele acestor plasamente, trebuie sa vina in agentiile ANAF de 5 ori pe an pentru a-si depune declaratiile de venit pentru sume care de multe ori nu depasesc 10 RON", spun reprezentantii Raiffesenn Asset Management.

Declaratiile se pot trimite si prin posta, recomandat, dar costurile trimiterii unei scrisori de multe ori depasesc valoarea impozitului datorat.

Potrivit acestora, pe langa disconfortul creat unui numar foarte mare de contribuabili, exista numeroase argumente care sa sustina aceasta masura.

Astfel, pentru ANAF, efortul de administrare al impozitarii trimestriale este foarte mare, valoarea medie pe investitor a impozitului de platit fiind mica, de 60 lei.

Mentinerea regimului actual de impozitare inseamna renuntarea la o sursa de finantare a deficitului bugetar

Totodata, in condiitiile in care regimul actual de impozitare se va mentine, investitorii in fondurile monetare si de obligatiuni, care reprezinta peste 90% din piata, se vor intoarce cu plasamentele in depozite (de unde au si venit), preferand stopajul la sursa.

Asta ar insemna ca Ministerul Finantelor ar renunta la o sursa de finantare a deficitului bugetar, tinand seama ca o parte importanta a plasamentelor tipurilor de fonduri mentionate e directionata catre titluri de stat (detinerile prezente ale fondurilor sunt de ordinul miliardelor de lei).

"In prezent nu exista nicio tara civilizata in care investitorii sa fie chemati de cinci ori pe an sa-si declare castigurile, fiind suficienta maxim o declaratie anuala", se mai spune in comunicat.

#Raiffeisen Asset Management, #Raiffeisen modificare plata impozit , #Rezultate financiare