Activele fondurilor de obligatiuni au avut cea mai agresiva crestere

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 15:00
1817 citiri
Activele fondurilor de obligatiuni au avut cea mai agresiva crestere

Fondurile cu plasamente in obligatiuni au inregistrat in luna septembrie cea mai agresiva crestere a activelor, de 33,5%, ajungand la nivelul de 476 milioane lei, in timp ce, pe ansamblu, activele totale ale fondurilor deschise au atins un nou maxim istoric, de 2,5 miliarde lei, a anuntat joi AAF, conform NewsIn.

In ciuda cresterii puternice a activelor fondurilor de obligatiuni, fondurile monetare au in continuare cea mai importanta contributie la aprecierea activelor totale ale fondurilor deschise.

Potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), fondurile deschise de investitii aveau la sfarsitul lunii septembrie active nete de 2,5 miliarde lei, cu 12% mai mult fata de luna precedenta si de 2,6 ori peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Astfel, la finalul lunii septembrie, nivelul activelor nete ale fondurilor deschise de investitii a atins un nou maxim, nemaiatins pana acum in istoria sectorului.

Activele fondurilor monetare au avansat cu 7,3% luna trecuta, la 1,48 miliarde lei, in timp ce comparativ cu nivelul de la sfarsitul anului precedent au sporit de 4,2 ori.

De asemenea, fondurile cu plasamente in actiuni au avut o crestere a activelor de 13,4% in luna septembrie, la 144 milioane lei, in vreme ce activele fondurilor diversificate au sporit cu 7,6%, la 293 milioane lei.

Activele fondurilor de investitii cu plasamente in alte tipuri de valori au consemnat o crestere lunara de 13,4%, la 104 milioane lei.

In ceea ce priveste fondurile inchise de investitii (AOPC), activele totale au urcat cu 11% in septembrie, ajungand astfel la active de 132 milioane lei, nivel cu 64% mai mare decat cel de la finalul anului trecut.

Erste Asset Management, in continuare lider de piata


In clasamentul administratorilor de fonduri deschise de investitii, Erste Asset Management (fosta BCR Asset Management) si-a sporit usor cota de piata, la 43,3%, fiind si in septembrie lider pe sectiunea fondurilor deschise, cu active in administrare de 1,08 miliarde lei. Raiffeisen Asset Management a urmat, cu active de 568,2 milioane lei si 22,7% din piata.

BRD Asset Management s-a situat tot pe a treia pozitie in septembrie, cu active totale gestionate de 285,5 milioane lei si o cota de piata de 11,4%, iar activele administrate de BT Asset Management au ajuns la 139,1 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 5,6%.

Administratorul de fonduri OTP Asset Management a pierdut o pozitie in luna septembrie, dar s-a mentinut pe locul cinci in topul administratorilor, cu active de 101,6 milioane lei si o cota de piata de 4,1%.

#active, #fonduri, #obligatiuni, #majorare , #stiri Raiffeisen